Hlavní obsah

V Afghánistánu byli zabiti dva američtí vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Dva američtí vojáci přišli ve čtvrtek o život v afghánské provincii Kunduz a dva další byli zraněni. Stalo se to během přestřelky povstalců z Tálibánu a afghánských bezpečnostních sil, jimž Američané asistovali. V tomto měsíci padlo v Afghánistánu už pět amerických vojáků, zatímco za přechodzích devět měsíců jen čtyři.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

Američané se podle prohlášení velitelství ocitli pod přímou palbou během podpůrné mise v okrese Kunduz, jejímž cílem bylo zničit pozici tálibů.

Pentagon totožnost vojáků nezveřejnil. Jejich velitel generál John W. Nicholson vyjádřil pozůstalým a přátelům soustrast a dodal, že navzdory tragické události budou Američané dál své afghánské partnery v boji proti Tálibánu podporovat.

Při náletu zahynulo třicet civilistů

Boj o Kunduz si vyžádal i padlé z řad civilistů, třicet jich zahynulo při náletu na vesnici v oblasti držené Tálibánem. Dalších 46 lidí bylo při bombardování zraněno. Reportér listu New York Times napočítal dvaadvacet těl obětí, mezi nimiž bylo čtrnáct dětí a čtyři ženy.

Nálet připsal guvernér provincie Asadullah Umarchel, který zveřejnil bilanci obětí, afghánskému letectvu. Místní obyvatelé z něj obviňují Američany.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Kundúz

Bezpečnostní situace v Afghánistánu je i 15 let od invaze nestabilní, Tálibán sílí a boje neochabují navzdory obnovení mírových rozhovorů. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Americký prezident Barack Obama proto před časem rozhodl, že nestáhne další vojáky ze země, jak měl původně v úmyslu, ale ponechá je na místě přinejmenším do začátku příštího roku. V Afghánistánu působí 8400 Američanů, kteří mají za úkol vycvičit afghánské síly, radit jim a pomáhat.

Reklama

Související články

Afghánistán 15 let poté: Tálibán sílí

Minulý týden uplynulo patnáct let, co Spojené státy vypálily první salvu v globálním tažení proti terorismu bombardováním horských úkrytů hnutí Tálibán...

Výběr článků

Načítám