Hlavní obsah

Severní Korea prý mučí nemocné a postižené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Handicapovaní jsou v Severní Koreji zavíráni do internačních táborů, ve kterých panují nelidské podmínky. Komunistický režim perzekvuje a mučí lidi s tělesným postiženým, duševní chorobu a také ženy, které otěhotněly s cizincem. Ve zprávě OSN to ve čtvrtek zveřejnil thajský odborník na lidská práva Viti Muntarpchorn.

Článek

Podle Muntarpchorna jsou lidé do táborů umísťováni podle druhu postižení. Režim dává dohromady například lidi trpasličího vzrůstu, kterým brání mít potomky.

Jedny z nejkrutějších podmínek prý panují v sekcích, kam jsou umisťováni lidi s psychickou chorobou.

"Postižení jsou vyváženi z hlavního města. Zejména ti s duševní vadou jsou umísťováni do táborů známých jako oddělení 49, v nichž vládnou kruté a nelidské podmínky," uvádí se ve zprávě.

Protože Pchjongjang nedovoluje posuzovat situaci na místě, Muntarpchorn se opíral o svědectví severokorejských uprchlíků. O internačních táborech prý vypovídali všichni shodně.

Do internačních center se údajně dostávají i ženy, jejichž příbuzní patří mezi kritiky vlády. Režim mučí i ženy, které otěhotní s příslušníkem jiného národa.

Reklama

Související články

KLDR chystá podle USA druhou jadernou zkoušku

Americké špionážní satelity zaznamenaly poblíž místa uskutečnění první severokorejské jaderné zkoušky z minulého pondělí podezřelé aktivity, které podle...

Výběr článků

Načítám