Hlavní obsah

Paniku při požáru v obchodním centru v Kemerovu zachytily kamery

– Moslva/Kemerovo

Ruský vyšetřovací výbor v úterý zveřejnil záběry z bezpečnostních kamer v obchodním středisku Zimní višeň v Kemerovu, kde při požáru 25. března zahynulo 64 lidí. Záběry zachycují paniku mezi lidmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik, kdy v nákupním centru vypukl požárVideo: Reuters

 
Článek

Hořet začalo v dětském koutku a požár zasáhl hlavně kinosály. Na záběrech je vidět, jak si děti berou své věci a prchají, když požár nabývá na síle.

Vyšetřovatelé už zjistili, že požární východy byly v rozporu se zákonem uzavřené a šly otevřít jen speciálním čipem. Automaticky se při požáru neotevřely, protože bezpečnostní systém nefungoval a alarm byl vypnutý. Kinosály byly zamčené, aby tam nepronikli lidé bez lístku.

Sedm zadržených

Zadrženo bylo celkem sedm podezřelých. V šedesátidenní vazbě skončila ředitelka centra Naděžda Suddenoková a zadržena byla i generální ředitelka kemerovského kombinátu na výrobu cukrovinek Julija Bognadovová. Budova totiž patřila kombinátu a ředitelka byla opakovaně informována o selhání protipožárního systému v budově, ale nezasáhla.

Foto: Handout, Reuters

Hasiči u požáru obchodního centra v sibiřském Kemerovu

Poslední zadrženou je hlavní inspektorka kemerovského stavebního úřadu Tanzilija Komkovová, uvedli vyšetřovatelé. V neděli odstoupil gubernátor Kemerovské oblasti Aman Tulejev. Nový bude zvolen 9. září.

Bezpečností firma Ochranné středisko, poskytující ostrahu objektu, si také nelegálně na sebe vzala závazek poskytovat požární ochranu v budově a jejím padesátimetrovém okolí, i když na to neměla oprávnění. Firmě hrozí odebrání licence.

Naopak se neprokázalo, že by hasiči při zásazích pochybili.

Kvůli požáru se v Rusku letos zkontrolují protipožární opatření ve všech nákupních střediscích. Při kontrole v 800 z nich se zjistilo 2700 porušení předpisů, hlavně zablokované východy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám