Hlavní obsah

Pákistánu hrozí hladomor, tvrdí OSN, armáda to popírá

Islámábád

Světový program pro výživu (WFP) ve středu varoval, že v záplavami postižených oblastech Pákistánu hrozí hladomor. Podle něj bude v Pákistánu v příštím měsíci potřebovat potravinovou pomoc 1,8 miliónu lidí. Obyvatelé postižených oblastí si stěžují, že jim úřady nepomáhají. Armáda to popírá s tím, že záchranné operace byly úspěšně završeny.

Článek

Počet obětí nejhorších povodní za 80 let již přesáhl 1500, postiženo jimi bylo 3,2 miliónu osob. Na 900 000 osob ztratilo střechu nad hlavou nebo muselo opustit své domovy. Na severozápadě Pákistánu je bez domova téměř milión lidí, 80 000 domů bylo srovnáno se zemí a dalších 50 000 poškozeno, sdělil WFP

Situace v zemi se dále zhoršuje, srážky neustávají a záplavy teď devastují i centrální části Pákistánu. Postižena už není jen provincie Chajbar Pachtunchvá, ve středu voda zpustošila podle agentury AP stovky vesnic v centrální provincii Paňdžáb a usmrtila tam desítky lidí. Na některých místech voda sahá tak vysoko, že jsou vidět jen vrcholky stromů a nejhořejší patra domů. Ohrožena je v této provincii, která je sýpkou Pákistánu, i místní úroda.

Záchranáři varují, že na podobný scénář a na evakuace se musí připravit i jih Pákistánu, kam tečou rozbouřené řeky. Podle Muhammada Hanífa z národního meteorologického centra v Islámábádu jsou letošní monzunové deště 25 až 30 procent nad dlouhodobým normálem a lze mluvit o stoletých deštích.

Lidé postižení záplavami si stěžují, že úřady nevyvíjejí dostatečné úsilí, aby jim pomohly. "Už je to pět dní, co jsme odříznuti od světa. Armáda a vláda nás několikrát ujistily, že nás přepraví vrtulníkem do Péšávaru, ale doposud sem nikdo nepřišel," stěžoval si agentuře AFP sedmatřicetiletý učitel Muhammad Tárik.

Armáda popírá, že by pomoc vázla

Armáda ale obvinění popírá „Záchranné operace jsou víceméně završeny. Nyní je základem pomoc, vzniklo mnoho nouzových táborů, kde je potřeba lékařská péče a vojáci jsou připraveni pomoci,“ řekl generálmajor Abbáse, podle něhož bylo do záchranných operací nasazeno 50 000 vojáků.

Zmínil také, jak obtížná je situace. V Malakandu nezůstal ani jeden most bez poškození, veškerá dopravní infrastruktura byla zničena a do izolovaných oblastí se pomoc dostala pozdě.“

Chybí jídlo a pitná voda

"Oslovili jsme pákistánskou vládu a zajišťujeme vypravení šesti vrtulníků, které by měly shazovat potravinové balíčky do oblastí na severozápadě Pákistánu, které jsou odříznuté od světa," řekl v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters mluvčí WFP Amdžad Džamál.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

"Dokážete si představit, jakou spoušť v těchto oblastech povodně za pět či šest dní způsobily. Místní obyvatelé přišli o své zásoby jídla. Tržiště nefungují. Obchody se zřítily. Lidé nyní naléhavě potřebují potraviny," konstatoval Džamál.

"Pod vodou se ocitla i převážná většina zemědělské půdy v regionu, takže lidé nebudou moci letos sklidit úrodu a možná ani zasít novou. Hovoříme o skutečné potravinové krizi," dodal Džamál, který současně poukázal na to, že v severozápadním Pákistánu panovala potravinová nejistota již kvůli nedávným bojům armády s islamisty a záplavy tuto situaci dále zhoršily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám