Hlavní obsah

Ochrnutá Novozélanďanka 11 dnů nejí, chce zemřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Ochrnutá šedesátiletá Margaret Pageová zahájila před jedenácti dny hladovku, protože chce ukončit svůj život. Její manžel s hladovkou nesouhlasí a chce, aby lékaři nasadili nucenou výživu. Úřady ale tvrdí, že ženě v jejím záměru nelze zabránit. O případu ve středu informovala agentura DPA a deník The New Zealand Herald.

Foto: Profimedia.cz

Žena je odkázána na invalidní vozík (ilustrační foto)

Článek

Pageová jedenáct dní nevzala nic do úst a vypila jen malé množství vody, uvedl deník The Dominion Post. Pageová řekla, že ústavní zařízení, v němž nyní žije, ji podporuje. Vyjádřila se jasně, i když špatně mluví a může jen odpovídat ano a ne.

Žena ochrnula před 20 lety po krvácení do mozku. Od roku 2006 žije v zařízení se stálou zdravotnickou péči a pohybuje se na invalidním vozíku.

Její manžel Barry Page, od něhož je dvanáct let odloučena, ale chce ženu nechat převést do nemocnice. Podle něj je deprimovaná, protože prý dlouho, ale marně požadovala zvláštní sedadlo pro svůj vozík místo současného, které jí působilo bolest.

Ředitel ústavního zařízení Ralph La Salle uvedl, že pracovníci udělali vše pro to, aby ženu přinutili jíst, ale její zákonné právo rozhodnout se zemřít je právně omezuje. Žena zatím podstoupila tři psychiatrická vyšetření. Podle odborníků uvažuje jasně a k léčbě ji nelze přinutit.

Podle odborníků musí ústavní zařízení přání pacientky respektovat. "Pokud je pacient duševně fit, má právo si zvolit, jak chce být léčen," řekla předsedkyně etické komise svazu lékařů Tricia Briscoeová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám