Hlavní obsah

Nigerijští islamisté ve vojenských mundúrech povraždili 200 lidí

– Abuja • Aktualizováno

Nejméně dvě stě lidí pozabíjeli v pondělí na severu Nigérie islámští radikálové ze sekty Boko haram. Vyplývá to ze svědectví vesničanů. Podle nich v napadených obcích leží přes dvě stě nepohřbených těl. Útočníci byli oblečeni do vojenských uniforem, což vyvolalo spekulace, že se k nájezdům Boko haram přidali vojáci. Při dalším útoku ve středu zahynulo 42 osob.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijští policisté

Článek

Středeční útok se odehrál ve vesnici Bardari. Útočníci svolali místní na náves pod záminkou, že k nim bude hovořit kazatel. Poté do nich podle očitého svědka začali "bez přestávky střílet, dokud všichni neleželi mrtví na zemi". "Lidé neodhalili včas, že se jedná o teroristy," uvedl policejní zdroj.

Svědek, který při pondělním masakru přišel o čtyři mladší bratry, potvrdil verzi o útočnících převlečených za vojáky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vyzvali všechny, ať se shromáždí na jednom místě v centru vesnice, souhlasili jsme. Když jsme se ale scházeli, začali křičet Alláhu akbar (Bůh je veliký) a začali střílet do lidí, dokud všichni, kdo tam byli, nepadli mrtví,” dodal. Podařilo se mu vyváznout, protože v osudnou chvíli nebyl v úplném centru vesnice.

Útok potvrdil jak senátor za Borno pocházející z napadeného města Gwoza Muhammad Ali Ndume i vysoký představitel bezpečnostních sil v Bornu.

Místo pomoci přišli vrazi

Podle místního představitele z okresu Gwoza Ngalamuduy Ibrahima obyvatelé žádali armádu o pomoc, když zaslechli, že se blíží útok islamistů. Chtěli, aby je vojáci ochránili, ale nikdo nedorazil, popsal jeden z místních náčelníků. Naopak se objevili útočníci oblečení jako nigerijští vojáci, kteří napadli celkem tři vesnice.

„Když útočníci dorazili, většina obyvatel si myslela, že jsou to vojáci. Nemysleli si, že jde o Boko haram. Ve vesnicích nyní leží přes 200 těl, která musí být pohřbena,” uvedl podle AP.

Nečinná armáda

Armáda podle něj nezasáhla ani před pár týdny, když ve vesnici Ashigashiya bojovníci Boko haram vztyčili svou vlajku.

Jeden z příslušníků místní domobrany řekl, že Boko haram obsadila dalších dvanáct vesnic poblíž Gwozy, aniž by nigerijští vojáci zasáhli. Dodal, že cesta do hlavního města státu Borno Maiduguri je tak nebezpečná, že se na ni neodvažuje ani armáda.

„Už dávno jsme o tom informovali vojenské velitele. Jsou si toho vědomi, ale nevíme, co s tím dělají.“ uvedl Mavva. Guvernér uvedl, že situace je vážná a vojáci napočítali podél cesty do Gwozy 16 vylidněných měst.

O sympatiích vojáků k islámským radikálům se už loni zmínil prezident Goodluck Jonathan. V lednu vyměnil velení armády a pak i ministra obrany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám