Hlavní obsah

Neházejte své problémy s migranty na nás, vzkázal Evropě marocký ministr

Rabat

Marocký ministr zahraničí Násir Búríta vyzval Evropu, aby se „neopevňovala” kvůli problémům s migrací a nesnažila se veškeré potíže přenést na tranzitní země. Ministr to řekl v rozhovoru s agenturou AFP. Maroko je jednou z těchto tranzitních zemí, občané mnoha afrických států ke vstupu na marocké území nepotřebují vízum.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Afričtí migranti v marockém Tangeru nedaleko Gibraltarského průlivu

Článek

„Bezpečnostní přístup, jaký zvolila Evropa, napomáhá nelegální migraci. Zatímco se Evropa opevňuje, budou vznikat nové prostředky, jak obejít jakékoli kontroly, které může Evropa vytvořit,” řekl Búríta. Je podle něj špatné vytvářet tlak na tranzitní země s argumenty, že špatně zacházejí s občany subsaharské Afriky nebo že k problému přistupují liknavě.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že od začátku roku dorazilo přes moře do Španělska 42 500 uprchlíků, což je třikrát víc než loni.

Převaděči se zaměřují na Maroko

Podle AFP se převaděči zaměřují na Maroko kvůli uzavření východní trasy přes Turecko a Řecko a zpřísnění podmínek na trase z Libye nebo Tuniska do Itálie. Podle některých odborníků Maroko migrační problém využívá k získání evropských peněz, napsala AFP.

Marocké úřady tvrdí, že od ledna do srpna zmařily 54 tisíc pokusů migrantů dostat se do Evropy. Od léta se v Maroku podnikají razie proti uprchlíkům a deportují se lidé ze subsaharské Afriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám