Hlavní obsah

NATO: Zatknout Kaddáfího není naše práce

Novinky, rei
Brusel

Severoatlantická aliance se nebude snažit zatknout libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, na něhož v pondělí vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). Podle mluvčí NATO to není v kompetencích organizace.

Článek

„Konání na základě zatykače není náplní práce NATO. Naším úkolem je ochraňovat libyjské civilní obyvatelstvo,“ citovala mluvčí aliance Oany Lungescu agentura RIA Novosti. Mluvčí doplnila, že NATO však bude nadále vyvíjet vojenský a politický tlak na Kaddáfího režim, aby bylo docíleno plukovníkova odchodu.

Mezinárodní trestní soud v pondělí oznámil, že má důvod se domnívat, že Kaddáfí nařídil zabíjení a perzekuce civilistů. Mezinárodní zatykač vydal i na jeho syna Saífa a švagra a šéfa tajných služeb Abdulláha Sanúsího. Režimní představitelé tvrdí, že zatykač byl vydán za základě zfalšovaných informací.

Boje Kaddáfího sil s libyjskými povstalci podporovanými NATO se vlečou od poloviny března. Odhaduje se, že si vyžádaly smrt tisíců lidí.

Reklama

Související články

Kaddáfí obvinil NATO z vražd

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí obvinil ve středu večer v poselství vysílaném v televizi státy NATO z vražd. Promluvil dva dny poté, co členové rodiny jeho...

Výběr článků

Načítám