Hlavní obsah

Lev zabil průvodce v zimbabwském parku. Odplata za Cecila, píší média

Harare

V zimbabwské přírodní rezervaci ve středu napadl lev skupinu turistů a zabil místního průvodce, který jim přispěchal na pomoc. Informovala o tom agentura AP. Čtyřicetiletý průvodce Quinn Swales podlehl svým zraněním na místě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Quinn nemohl kvůli rychlosti, s jakou se útok odehrál, vystřelit a útok na svou skupinu zastavil doslova vlastním tělem," uvedl zástupce národního parku Hwange.

O osudu lva jménem Nxaha, kterého turisté překvapili v okamžiku, kdy žral ulovenou kořist, rozhodne zimbabwská správa národních parků po skončení vyšetřování případu. Lví samec je stejně jako kdysi proslulý Cecil součástí výzkumného projektu oxfordské univerzity a na krku nosí obojek s GPS údaji. Správa parku tedy přesně ví, kde se právě nachází.

"Vydat se po stopách těchto zvířat pěšky do jejich přirozeného prostředí vypadá jako zábava, je to ale nebezpečné, velmi nebezpečné," uvedla mluvčí zimbabwské policie Charity Charambová. Lvi prý v minulosti napadli i vesničany žijící v okolí rezervace Hwange.

Člen zimbabwské asociace turistického ruchu Trevor Lane ale ubezpečuje, že se nejedná o tak velké riziko, jak se může na první pohled zdát. "Není to tak, že by se tyhle útoky odehrávaly denně," uvedl.

Lvi se mstí za Cecila, píší média

Incident se odehrál ve stejném parku, v němž žil v poslední době asi nejslavnější africký lev Cecil. Toho na počátku července upytlačil americký zubař Walter James Palmer, za což si vysloužil vlnu kritiky z celého světa, ale i výhrůžky smrtí.

Některá média o nešťastné události píší s jistou dávkou ironie jako o odplatě lvů za smrt Cecila. Palmer zabil třináctiletého lva na okraji rezervace Hwange. Zimbabwe už USA požádalo o zubařovo vydání, obvinilo také oba jeho průvodce. Ve Spojených státech podepsaly tisíce lidí petici vyzývající k tomu, aby byl Palmer do africké země k trestnímu stíhání vydán. [celá zpráva]

Pozornost médií vyvolal útok lva na člověka naposledy v červnu. Tehdy zaplatila svým životem za nedodržování bezpečnostních opatření při návštěvě jihoafrického safari 22letá americká turistka.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Slavného lva Cecila zabil americký zubař

Nikoli neznámý španělský turista, ale zubař Walter Palmer z americké Minnesoty zabil slavného lva Cecila v africkém Zimbabwe. Lev byl velkou atrakcí parku...

Zimbabwe hledá dalšího amerického lovce lvů

Jihoafrické Zimbabwe pátrá po dalším Američanovi, který měl nelegálně zabít lva blízko národního parku Hwange. Oznámení přišlo krátce poté, co země požádala...

Výběr článků

Načítám