Hlavní obsah

KLDR urychlila stavební práce na jaderné střelnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Severní Korea urychlila stavební práce na střelnici užívané k jaderným testům, ale další podzemní jaderný výbuch prozatím nehrozí. Ve zprávě založené na analýze satelitních fotografií to ve čtvrtek uvedl Americko-korejský ústav na univerzitě Johnse Hopkinse.

Foto: KCNA , Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un

Článek

Stavební práce na jaderné střelnici byly zahájeny loni v květnu v místech, kde už Pchjongjang odpálil tři testovací atomové nálože. K zatím poslednímu výbuchu došlo loni v únoru, a od té doby se podle amerických expertů objem přemístěné zeminy zdvojnásobil.

Přestože severokorejský režim v poslední době zmírnil útočnou rétoriku a snaží se navázat dialog s Jižní Koreou, jeho jaderný program pokračuje s plnou silou dál, vyplývá z americké analýzy.

Šéf americké špionáže James Clapper před dvěma týdny prohlásil, že KLDR rozšířila program obohacování uranu a obnovila činnost reaktoru na výrobu plutonia. Pchjongjang zároveň podle Clappera zahájil vývoj mobilní mezikontinentální balistické rakety, i když dosud nebyla vyzkoušena.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Americký ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek v Soulu řekl, že Spojené státy nepřipustí, aby se Severní Korea stala státem vyzbrojeným jadernými zbraněmi. "USA nepřipustí formální jednání, KLDR musí prokázat, že dodržuje své závazky," prohlásil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám