Hlavní obsah

Kima zabili zakázaným bojovým plynem VX

Kuala Lumpur

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl zabit prudce jedovatým nervovým plynem metylfosfinátem čili bojovou látkou VX, která je na seznamu chemických zbraní zakázaných Organizací spojených národů. V pátek to podle agentury Reuters oznámili malajsijští vyšetřovatelé. Kim Čong-nam zemřel před 11 dny po napadení severokorejskou ženou na letišti v Kuala Lumpuru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napadení Kim Čong-nama na letišti v Kuala LumpuruVideo: AP

 
Článek

Toxikologické testy prokázaly přítomnost látky VX v Kimových očích a na obličeji, potvrdil malajsijský policejní ředitel Chalíd abú Bakar.

Dodal, že další rozbory budou teprve provedeny a úřady prověřují, jak se takto nebezpečná chemikálie mohla do Malajsie dostat. Poznamenal však: „Pokud to bylo malé množství, pak by to pro nás bylo obtížné ji detekovat.“

Co je VX
Prudce jedovatá, čirá nebo mírně nažloutlá látka.
Je bez chuti a bez zápachu.
Do těla pronikne skrze kůži a k usmrcení stačí pouhý miligram.
Nejprve způsobuje nevolnost, načež ochromí dýchání.
Usmrcuje do několika minut.
Použití VX zapovídá mezinárodní Úmluva o chemických zbraních z roku 1993.

Malajsie sice z vraždy neobvinila severokorejský stát, ale tvrdí, že za ní jasně stáli Severokorejci, přičemž pátrá po čtyřech občanech KLDR, kteří v době činu ze země odjeli. Jeden z nich je vysoce postavený zástupce velvyslanectví Severní Koreje a další pracovník severokorejských aerolinií Air Koryo.

Starší a nevlastní bratr vládce Severní Koreje Kim Čong-nam zemřel poté, co k němu na mezinárodním letišti přistoupila zezadu žena a krátce mu zakryla dlaněmi oči. Žena, v jejíž blízkosti se pohybovala ještě druhá, pak spěchala na toaletu, kde si umyla ruce. To podle vyšetřovatelů jasně svědčí o tom, že věděla, že v nich měla jed.

Foto: Malay Mail, Reuters

Údajná vražedkyně, která si myslela, že se účastní televizního pořadu se skrytou kamerou

Tělo zavražděného zatím nebylo formálně identifikováno, protože se nepřihlásil nikdo z rodiny. Severní Korea přitom odmítla malajsijskou žádost o zaslání vzorků DNA příbuzného a ohradila se proti pitvě. Namísto toho žádá okamžité vydání těla do Pchjongjangu.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kim Čong-un (vlevo) a jeho zavražděný bratr Kim Čong-nam (vpravo).

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám