Hlavní obsah

Jihokorejská policie zadržela bratra majitele potopeného trajektu

Soul

Jihokorejská policie zadržela v pátek bratra velkopodnikatele Ju Pjon-una. Ten je stíhaný jako vlastník společnosti, která provozovala potopený trajekt Sewol. Při lodní havárii z 16. dubna zemřelo přes 300 lidí. Trajekt byl přetížený a nedovoleně upravený. Ju Pjon-un ale stále uniká.

Foto: Yonhap, Reuters

Jihokorejští záchranáři u místa, kde se trajekt Sewol potopil.

Článek

V rukou policistů skončil Juův starší bratr Ju Pjon-il. Policie proti němu zatím nevznesla žádné obvinění. Byl zadržen nedaleko rozsáhlého komplexu ležícího dvě hodiny od Soulu.

Komplex budov patří náboženské obci blízké Ju Pjon-unovi. Mimo jiné se tam vyrábí zmrzlina v biokvalitě. Už ve středu a ve čtvrtek tam probíhala rozsáhlá razie, které se účastnilo až 6000 policistů se psy a buldozery. Hledali i tajné chodby a podzemní tunely. [celá zpráva]

Ju Pjon-un je stíhán kvůli zpronevěře, zanedbání povinnosti a daňovým únikům. Ty souvisí s neprůhlednou sítí obchodních společností soustředěných kolem investiční firmy I-One-I, kterou vlastnil jeden z jeho synů. Té patřila i lodní společnost Chonghaejin Marine, vlastník trajektu Sewol.

Koncem května byla na základě žádosti Interpolu ve Francii zadržena dcera Ju Pjong-una. Ve středu soud zamítl její žádost na propuštění na kauci.

Reklama

Související témata:

Související články

V Koreji soudí posádku potopeného trajektu

V Jižní Koreji začal v úterý proces s 15 členy posádky trajektu Sewol. Tři lodní důstojníci a kapitán čelí obvinění ze zabití a hrozí jim trest smrti. Zbylí...

Výběr článků

Načítám