Hlavní obsah

Jemenští povstalci pohrozili dalšími útoky na Saudi Aramco

Aktualizováno

Jemenští povstalci známí jako Húsíové pohrozili, že se ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco mohou kdykoli stát terčem dalších útoků. Současně vyzvali cizince, aby se nezdržovali v jejich blízkosti, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie Saudi AramcoVideo: Reuters

 
Článek

„Ujišťujeme saúdsko-arabský režim, že máme dlouhé ruce a dostaneme kdykoliv a na jakékoliv místo,“ prohlásil mluvčí jemenských povstalců Jahjá Saría.

V sobotu ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z odpovědnosti za útoky obvinil Írán a na Twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Saría v pondělí uvedl, že sobotní útoky byly spáchány s pomocí dronů s proudovými motory, a doplnil, že Saúdská Arábie musí ukončit blokádu a agresi v Jemenu.

Konflikt mezi šíity, podporovanými Íránem, a jemenskou mezinárodně uznávanou vládou začal v roce 2014. Šíité mají stále pod kontrolou část území včetně jemenského hlavního města Saná. Vládě naopak od roku 2015 pomáhá vojenská koalice, které velí Saúdská Arábie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám