Hlavní obsah

Japonský premiér se chce setkat s Kimem a navázat styky s KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Šinzó Abe je připraven setkat se se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem s cílem navázat diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi. Podle agentury AFP to ve čtvrtek uvedl japonský tisk, podle nějž si Tokio pro schůzku nestanovuje žádné předběžné podmínky.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

„Chci se sejít s Kim Čong-unem bez předběžných podmínek a vést s ním upřímný dialog,” řekl Abe ve středu deníku Sankei šimbun. „Nemůžeme překonat vzájemnou nedůvěru, pokud se osobně s Kimem nesejdu,” dodal.

Japonsko přitom dosud patřilo k zemím, které zastávají tvrdý postoj vůči severokorejskému diktátorskému režimu. Premiér Abe ale v poslední době rétoriku vůči KLDR zmírnil.

Tokio chce s Pchjongjangem mluvit především o Japoncích unesených v 70. a 80. letech do Severní Koreje, aby pomáhali při výcviku tamních špionů.

Pchjongjang se k únosům přiznal v roce 2002 a pěti uneseným japonským občanům a jejich příbuzným povolil návrat do Japonska. Severní Korea sdělila, že zbývajících osm unesených je už po smrti. Tokio ale žádá více informací o tom, co se s těmito lidmi stalo. Japonsko má navíc podezření, že uneseny byly až stovky lidí.

Foto: Reuters

Kim Čong-un

Japonsko se řadí k nejbližším spojencům USA a Abeho nabídka rozhovorů by podle analytiků mohla oživit Kimovy diplomatické snahy poté, co jeho summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem skončil v únoru předčasně a bez dohody. [celá zpráva]

Minulý měsíc se severokorejský vůdce setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a požádal ho o pomoc při obnově dialogu se Spojenými státy. [celá zpráva]

Pro Japonsko by byl summit Abeho s Kimem příležitostí, jak se zapojit do jednání o odstranění zbraní z Korejského poloostrova. Kim se od začátku loňského roku sešel několikrát s nejvyššími představiteli Jižní Koreje, Číny a USA; Japonsko ale zůstávalo doposud stranou těchto rozhovorů, ačkoli do konce roku 2017 severokorejské balistické rakety při testech několikrát přelétly nad japonským územím, a z jaderného a raketového programu KLDR má země velké obavy.

Japonsko kvůli němu nakoupilo nejen antirakety Patriot PAC 3, ale také nejnovější protiraketový systém Aegis.

Reklama

Výběr článků

Načítám