Hlavní obsah

Islámský stát sťal patnáct vlastních bojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Organizace Islámský stát na východě Afghánistánu sťala patnáct vlastních bojovníků. Oznámily to úřady provincie Nangarhár. V provinčním hlavním městě Džalálabádu mezitím ve čtvrtek najel sebevražedný útočník Islámského státu (IS) s autem naloženým výbušninami do davu a zabil nejméně osm lidí.

Foto: Mohammad Anwar Danishyar, ČTK/AP

Afghánský policista u autobusu poničeného při útoku v Džalálabádu

Článek

Skupina bojovníků byla sťata kvůli vnitřním svárům odnože extremistického Islámského státu, uvedl mluvčí provinčního guvernéra. Bližší podrobnosti nejsou známy.

Provincie Nangarhár se však už dříve stala dějištěm krvavých střetů tálibů s bojovníky IS a na obě skupiny opakovaně útočí ze vzduchu americké stroje.

Byly ovšem zaznamenány i případy, kdy spolu obě radikální organizace spolupracovaly.

Afghánské bezpečnostní složky podle Reuters evidují přítomnost IS v devíti z celkem 34 provincií.

Stát nemá situaci pod kontrolou

Také k pumovém útoku v Džalálabádu se přihlásil Islámský stát. Oběťmi se stali lidé, kteří se shromáždili na podporu odvolaného šéfa policie podezřelého z nezákonných machinací s pozemky. Dalších sedmnáct lidí bylo zraněno.

Související témata

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

Oba čtvrteční incidenty podle Reuters ukazují na nedostatek bezpečnosti a krátkou ruku zákona v Afghánistánu, kde byly v letošním roce zabity nebo zraněny tisíce civilistů. Vlna násilností s účastí militantních skupin v čele s Tálibánem a Islámským státem nepolevuje.

Reklama

Související články

Islámský stát u Tora Bora vytlačuje táliby

Bojovníci Islámského státu (IS) se zmocnili území okolo jeskynního komplexu Tora Bora v horách východního Afghánistánu, kde se kdysi před Američany ukrýval...

Výběr článků

Načítám