Hlavní obsah

Elitní policisty v JAR zatkli, Krejčíř jim měl platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická policie ve středu zatkla dva příslušníky speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem – Hawks (Jestřábi) – v souvislosti se stejným případem, kvůli kterému byl v pátek zadržen český podnikatel Radovan Krejčíř. Policie očekává v souvislosti s Krejčířovými aktivitami další zatýkání ve svých řadách.

Foto: ČTK/AP

Policejní hlídka před soudem v Albertonu, kde v pondělí stanul zadržený Radovan Krejčíř.

Článek

"Oba důstojníci jsou spojeni pouze s Krejčířovým případem únosu," upřesnil podle zpravodajských serverů mluvčí Hawks Paul Ramaloko.

Podle televizní stanice eNCA jsou podezřelí z napadení s cílem těžkého ublížení na zdraví a z únosu. Oba byli údajně na Krejčířově výplatní listině.

Policie očekává další zatýkání. Některé servery s odvoláním na nejmenované zdroje dokonce tvrdily, že jeden policejní velitel už před zadržením utekl.

V kontaktu s policií

Podle listu The New Age, který zatýkání dokonce oznámil v předstihu, byl český podnikatel v úzkém kontaktu s několika vysoce postavenými jihoafrickými policisty. Ti mu údajně dodávali důležité informace o vyšetřování případů, v nichž hrál Krejčíř nějakou roli, a zajišťovali mu ochranu před tím, aby se policie zaměřila přímo na něj.

O spolupráci Krejčíře s některými policisty informoval o víkendu i list Mail & Guardian. Podle něj přijal přední vyšetřovatel johannesburské policie Francois Steyn půjčku ve výši přes 400 000 randů (zhruba 800 000 Kč) od společnosti, kterou Krejčíř kontroluje. Byla údajně registrovaná na jeho manželku Kateřinu. Steyn ale přijetí půjčky popřel.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Vyšetřovatelé podezírají Krejčíře z pokusu o vraždu a z únosu, kterého se měl dopustit letos v červnu. Zatím je ve vazbě. V úterý mu soud povolil převoz do nemocnice a lékařskou prohlídku. Krejčířovi obhájci totiž tvrdí, že ho policie mučila, hrozí mu selhání ledvin a infarkt. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V JAR zatkli Radovana Krejčíře

V Jihoafrické republice zatkli v pátek uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Viní ho z pokusu o vraždu a únos, napsal web Eyewitness News. Policie...

Krejčíř je v JAR tématem číslo jedna

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř vévodí zpravodajství v Jihoafrické republice. V pondělí večer ovládl televizní zpravodajství a v úterý ráno titulní...

Výběr článků

Načítám