Hlavní obsah

Do průmyslového komplexu Kesong se vrátili Severokorejci

Soul

Severokorejští dělníci se vrátili do průmyslového komplexu Kesong, informovala ve čtvrtek severokorejská média. Průmyslovou zónu v demilitarizovaném pásmu na území KLDR spolu od roku 2004 provozovaly obě Koreje. Soul od spolupráce odstoupil minulý rok kvůli raketovému a jadernému programu severního souseda.

Foto: Lee Jae Won , Reuters

Archivní záběr průmyslové zóny v Kesongu

Článek

Soul uzavření komplexu minulý rok komentoval tím, že nedovolí, aby Pchjongjang nadále odkláněl finance určené pro výplaty severokorejských dělníků v Kesongu do svého raketového a jaderného programu. Později nejmenovaný představitel Jižní Koreje řekl, že přesměrování jihokorejských peněz do zbrojních programů KLDR nic nenasvědčuje, napsala agentura Reuters.

„Do toho, co v průmyslovém komplexu děláme, nikomu nic není. Uplatňujeme zde svou národní suverenitu,” napsal oficiální severokorejský web Uriminzokkiri.

Stanice Radio Free Asia financovaná Spojenými státy v pondělí informovala, že Severokorejci v Kesongu provozují 19 oděvních závodů, aniž o tom jihokorejské úřady informovali.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení řekl, že KLDR nesmí v průmyslové zóně porušovat vlastnická práva jihokorejských společností, uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap. Na žádost agentury Reuters o vyjádření dotčené ministerstvo zatím nereagovalo.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Na KLDR tlačí v Pchongjangu i Češi

Evropské země si v otázce KLDR rozdělily role. Zatímco Británie a Francie lobují za snížení napětí u Američanů, Česko a několik dalších členských zemí EU,...

Výběr článků

Načítám