Hlavní obsah

Baštu Islámského státu čeká pád, útočníci pronikli do centra Rakky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Bojovníci arabsko-kurdské koalice pronikli do historického jádra syrského města Rakka, které slouží radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) jako hlavní město. Informovala o tom mezinárodní koalice pod vedením USA, která povstalecké síly podporuje.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kurdští bojovníci v Rakce

Článek

Koalice vybombardovala dva zhruba 25metrové úseky starobylé zdi, která celkově měří asi 2,5 kilometru, uvedla agentura Reuters.

Syrské demokratické síly (SDF) poprvé vstoupily do města 7. června poté, co se jim ho podařilo prakticky obklíčit. Obklíčení bylo dokonáno minulý týden a Islámský stát se pak na východě města pokusil o jeho prolomení.

Širší ofenziva s cílem dobýt Rakku pod názvem Hněv Eufratu začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují Spojené státy a jejich spojenci - západní i regionální.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Islámský stát stále za Rakkou ovládá dvousetkilometrový pás údolí podél Eufratu táhnoucí se k hranici s Irákem, ačkoli na něj v oblasti Dajr az-Zauru ve směru od Palmýry doléhá také postupující syrská armáda. Ta už také podle organizace SOHR zcela vytlačila Islámský stát z provincie Aleppo (Halab). IS drží za hranicí v Iráku ještě město Tal Afar, ale cesty z něj směrem k hranici i k téměř dobytému Mosulu jsou odříznuté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám