Hlavní obsah

Basketbalista Rodman se vrátil do Severní Koreje za „přítelem” Kimem

– Pchjongjang

Někdejší hvězda americké basketbalové ligy NBA Dennis Rodman se vrátil do Severní Koreje, kde ho dříve dvakrát přijal vůdce Kim Čong-un, jehož Rodman označuje za svého přítele. Basketbalista tvrdí, že do KLDR létá hlavně proto, aby tam propagoval sport.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někdejší basketbalista NBA Rodman opět cestuje do Severní KorejeVideo: Reuters

 
Článek

Rodman před svou úterní cestou zdůraznil, že cestuje jako soukromá osoba. „Jen se snažím otevírat dveře. Mým cílem je zjistit, jestli mohu dál do Severní Koreje vozit sportovce, to je hlavní,“ prohlásila někdejší hvězda týmu Chicago Bulls na přestupu na letišti v Pekingu. Rodman již v minulosti organizoval v KLDR basketbalové exhibice a přátelská utkání.

V Pchjongjangu byl už dvakrát v letech 2013 a 2014, přičemž uvedl, že s diktátorem Kim Čong-unem jsou „přátelé na celý život“ a Kim je „úžasnej kluk”.

Foto: ČTK/AP

Dennis Rodman s Kim Čong-unem v září 2013

Jeho poslední cestu do Severní Koreje sponzorovala sázková společnost. Rodman na Twitteru oznámil, že nynější výjezd finančně podpořila společnost zajišťující paralelní měnu pro prodej marihuany.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že o Rodmanově cestě ví. Náměstek ministra Thomas Shannon podle agentury Reuters jen doplnil, že USA před cestou do Severní Koreje varují, protože to není zcela bezpečné. Severní Korea, na kterou Spojené státy opakovaně uvalily sankce kvůli jejímu zbrojnímu programu, v současnosti zadržuje čtyři americké občany a obviňuje je nebo vězní za údajnou špionáž.

Foto: ČTK/AP

Dennis Rodman na letišti v Pekingu

Tvrdil, že Trump chce jet s ním

Rodman si je ale podle svých slov jist, že prezident Trump je rád, že do KLDR míří. „Jsem si jist, že má radost z toho, že se snažím dosáhnout něčeho, co oba potřebujeme,“ řekl novinářům.

Rodman Trumpa podporoval v kampani a samotný prezident nedávno prohlásil, že by se rád s Kimem za příhodných okolností sešel. Trump dokonce dodal, že by byl poctěn. [celá zpráva]

Rodman už před čtyřmi lety tvrdil, že jeho cestu, která si vysloužila mnoho kritiky, Trump schvaluje, později navíc uváděl, že by Trump jel rád s ním. Trump podporu popíral a při druhé Rodmanově cestě na Twitteru napsal: „Šílený Dennis Rodman tvrdí, že jsem chtěl jet do Severní Koreje s ním. Nikdy jsem o tom nemluvil, nemám zájem, je to poslední místo na zemi, kam chci jet.“

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám