Hlavní obsah

Americká průzkumná letadla pátrají nad Nigérií po unesených školačkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Abuja

Spojené státy už vysílají nad Nigérii pilotovaná průzkumná letadla, která pátrají po dvou stovkách školaček unesených sektou Boko haram. Plánují také nasadit bezpilotní stroje. S odvoláním na představitele americké vlády to v úterý uvedly agentury AP a AFP. V Nigérii je už od minulého týdně třicetičlenný americký tým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Únosci chtějí vyměnit 130 školaček za zajaté bojovníkyVideo: Reuters

 
Článek

„Jednáme o pomoci nigerijské vládě s prohledáním oblasti, která je velká asi jako Nová Anglie. To není malý úkol, my ale samozřejmě poskytneme zdroje, “ řekl mluvčího Bílého domu Jay Carney.

”Podělili jsme se s Nigerijci o satelitní snímky a s povolením nigerijské vlády uskutečňujeme pilotované špionážní, hlídkové a průzkumné lety nad Nigérií,” citovala AFP nejmenovaného amerického představitele. Další podrobnosti o pomoci o americké pomoci s pátráním nad severovýchodem Nigérie ovládaným islámskými radikály ale zveřejněny nebyly.

Foto: Reuters TV, Reuters

Unesené nigerijské školačky donutili konvertovat k islámu

Podle listu PM News je v třicetičlenném americkém týmu pět pracovníků ministerstva zahraničí, dva experti na komunikační strategie, civilní bezpečnostní expert, sedm příslušníku amerického Afrického velitelství a čtyři agenti FBI.

Podle pondělních zpráv zřejmě únosci zadržují dívky v Nigérii a nezavlekli je do Kamerunu nebo Čadu. Únosci v pondělí zveřejnili video sto třiceti unesených dívek a navrhly jejich výměnu za zajaté bojovníky Boko haram, ale nigerijská vláda to odmítla. [celá zpráva]

Psakiová dodala, že americkou politikou je též „odpírat únoscům výhody z jejich zločinné činnosti včetně výkupného“.

Reklama

Související témata:

Související články

Islamisté v Nigérii unesli 200 děvčat

Nejméně 200 žákyň internátní školy na severovýchodě Nigérie unesli neznámí ozbrojenci, když před tím vypálili téměř stejný počet domů. Má se za to, že šlo...

V Nigérii unesli dalších jedenáct dívek

Dalších jedenáct dívek unesli na severu Nigérie islámští radikálové. Z únosu jsou podezřelí příslušníci sekty Boko Haram, které se v pondělí přiznala k únosu...

Výběr článků

Načítám