Hlavní obsah

Afghánská policie zabila extremisty, kteří uřízli prsty voličům

Kábul

Afghánská policie zabila dva vzbouřence z islamistického hnutí Tálibán, kteří v sobotním prezidentském klání potrestali 11 voličů tím, že jim uřízli prsty. Jeden z pachatelů byl při zásahu zadržen, dalším dvěma se podle agentury AFP ale podařilo uprchnout.

Foto: ČTK/AP

Afghánští voliči, kterým příslušníci Tálibánu uřízli prsty za to, že se zúčastnili voleb.

Článek

Tálibán před volbami pohrozil útoky na volební místnosti i úředníky a vyzval Afghánce, aby se hlasování neúčastnili.

Příslušníci Talibanu uřízli ukazováčky 11 osobám, které hlasovaly v prezidentských volbách v západoafghánské provincii Herát. Ukazováček označený inkoustem je v zemi potvrzením, že dotyčný odvolil. Brání se tak opakovanému hlasování.

Násilnosti při druhém kole voleb si vyžádaly na 50 mrtvých, přesto lze podle úřadů jejich průběh označit za poměrně klidný.

V sobotním hlasování se proti sobě postavili bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a někdejší ministr financí Ašraf Ghaní. Oba kandidáti přislíbili podepsat americko-afghánskou bezpečnostní dohodu, která určí podmínky americké vojenské přítomnosti v zemi po skončení letošního roku.

Předběžné výsledky voleb mají být oznámeny 2. července, konečné výsledky o tři týdny později. Vítěz převezme úřad po současném prezidentovi Hamídu Karzáím.

Reklama

Související témata:

Související články

Tálibán zahájil jarní ofenzivu

Afghánské hnutí Tálibán pondělním ostřelováním mezinárodního letiště v Kábulu a americké základny Bagrám zahájilo jarní ofenzivu. Rakety nikoho nezabily, při...

Výběr článků

Načítám