Hlavní obsah

Zahraniční společnosti v Rusku musejí složitě manévrovat

Právo, zr

McDonald’s svoje pobočky v Rusku uzavřel na protest proti válce na Ukrajině. Záhy se však objevila ruská síť, která chce uchovat pobočky, pracovní kolektivy, dosavadní jídelníček… Vlastně všechno – až na název, logo a jméno majitele.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

Restaurace převzal Alexandr Govor, provozovatel 25 McDonaldů na Sibiři. Jasné není jen jedno: vyhradili si Američané také právo na zpětný odkup svých poboček?

To je jeden z postupů, jež podle frankofonního webu zonebourse.com používají západní firmy, když z Ruska musejí pod tlakem své domácí politiky odejít a přitom nechtějí přijít o ne zcela malý trh.

Zjevně k němu sáhl Renault. Francouzská automobilka odprodala svůj většinový podíl v největší ruské automobilce Avtovaz ruskému Ústřednímu ústavu pro výzkum a vývoj automobilů a motorů.

Vyhradila si přitom na šest let právo odkoupit tento podíl zpět. Šéf Renaultu Luca de Meo to označil za „složité, ale nezbytné rozhodnutí, aby si zachovali možnost vrátit se do země v budoucnu, v jiném kontextu“.

Pokud na odkup dojde, moc asi stát nebude. Rusko koncem dubna oznámilo, že Renault předá podíl za symbolickou částku jeden rubl, takže za stejnou cenu by se to asi mělo také odkupovat zpět, pokud k tomu nastane vhodný čas.

Oděvní řetězec H&M odchází z Ruska

Ekonomika

Sází na místní vedení

Britský energetický a petrochemický gigant Shell prodal v květnu 411 čerpacích stanic a závod na míchání maziv ruské společnosti Lukoil, tedy své konkurenci. Zpráva Shellu o transakci se o zpětném odkupu nezmiňuje a neuvádí ani hodnotu celého obchodu.

Ruské pobočky však není nutno prodávat vždy konkurentům. Dají se převést také na místní management, u nějž se dá očekávat jistá loajalita vůči západní firmě. Tuto cestu zvolil britský distributor luxusních automobilů Inchcape.

Podle ruské agentury Interfax prodal svá aktiva za 76 milionů eur (1,9 mi­liardy korun), která mají být splacena během příštích pěti let. Firma tvrdí, že jí to způsobí ztrátu v hodnotě přibližně 240 milionů liber (6,9 mld. Kč).

Schneider Electric, francouzský výrobce elektrických zařízení, prodal manažerům nejen své provozy v Rusku, ale i v Bělorusku. Tvrdí, že odepíše až 300 milionů eur (téměř 7,5 mld. Kč).

Britská tabáková skupina Imperial Brands, jejíž byznys v Rusku koupili místní investoři, ohlásila ztrátu 225 milionů liber. Francouzská banka Société Générale počítala dokonce se ztrátami v hodnotě více než tří miliard eur v důsledku odchodu z Ruska.

EU zakáže v novém balíku sankcí dovoz ruského zlata

Ekonomika

Zájemci z ciziny

Pokud se i u těchto převodů neskrývá někde v pozadí myšlenka na zpětný odkup, byl by asi výhodnější prodej nějaké firmě mimo Rusko. Tuto cestu zvolila skupina Authentic Brands Group, která podle listu Kommersant prodala ruskou pobočku výrobce obuvi Reebook tureckému maloobchodnímu řetězci FLO.

Dalším, kdo se nepodílí na sankcích proti Rusku, je Dillí. Indickému investorovi Vikasu Soiovi prodala své ruské aktivity finská potravinářská společnost Paulig.

Ta ale patřila mezi podniky, jež neměly moc na výběr. Ruské úřady ji totiž označily za příklad zahraniční firmy, která by mohla být znárodněna.

Lépe asi pořídila společnost Kinross Gold Corp, která po pozastavení své činnosti rozhodla o prodeji ruských aktiv firmě Highland Gold Mining za 680 milionů dolarů, tedy 15,9 mld. korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám