Hlavní obsah

SARS "přicestoval" už i do Finska

PEKING

Šíření choroby SARS se stále nepodařilo dostat pod kontrolu. První případ SARS v neděli ohlásilo už i Finsko. Nejhorší situace ale nadále panuje v Číně. Úřady nemocí silně zasaženého města Guangzhou v jihočínské provincii Guangdong se proto uchýlily k zákazu plivání na ulicích. Doufají, že tak zasadí zákeřnému viru těžkou ránu.

Foto: archiv Miss Junior

Miss Junior 2011 SYMPATIE a Miss Junior Středočeského kraje Veronika Pilátová dostala od hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha omluvenku.

Článek

Podle finské tiskové agentury FNB leží pacient se SARS v nemocnici ve městě Turku. Nemocnice oznámila, že jde o muže ve věku 29 let, který 29. dubna přijel do Finska z kanadského Toronta. Jeho stav se podle zdravotníků lepší a u žádné z osob, které s ním byly ve styku, nebyla choroba zjištěna.

Plivneš si a zaplatíš pokutu

Do boje se smrtícím virem vyrazilo do ulic města Guangzhou na tisíc "hlídačů", kteří mají odradit lidi od plivání na veřejných prostranstvích. Kdo zákazu neuposlechne, vyslouží si pokutu 50 Yuanů (6 dolarů). Pokutováni budou rovněž lidé, kteří na ulici odhodí cigaretový nedopalek nebo žvýkačku. SARS v provincii Guangdong postihl již více než 1500 lidí.

Čína je nejpostiženější zemí světa. SARS zde za poslední den zahubil dalších pět osob, sdělilo dnes čínské ministerstvo zdravotnictví. Počet mrtvých tak dosáhl 240. Virem se jen za dnešek nakazilo v zemi na 69 lidí, nemocí trpí dalších nejméně 4948 osob.

Čínský venkov v ohrožení

"Když se podíváme na situace na národní úrovni, prevence a kontrola SARS umožnily určité úspěchy, ale situace zůstává špatná. Epidemie není celkově pod kontrolou a hrozí, že se bude dále šířit, zvláště na venkově," usoudil v sobotu čínský premiér Wen Ťia- pao. Zdůraznil potřebu zabránit tomu, aby se nemoc šířila po vesnicích.

Pekingská radnice sdělila, že situace se v metropoli podle všeho stabilizovala. Připustila však, že je nutná další ostražitost a že k ukončení epidemie je ještě nutné mnoho udělat. Situace je podle radnice špatná především v prevenci a kontrole SARS.

SARS si vyžádal již 526 životů

O dalších mrtvých a nakažených přišly zprávy nejen z Číny, ale i Hongkongu a Tchaj-wanu. Tchajwanské úřady dnes sdělily, že zaznamenaly dalších 12 případů SARS, čímž jejich počet v zemi stoupl na 184. Na tomto ostrově zemřelo na nemoc 18 lidí. Od dnešního platí nařízení, že všichni cestující vlakem musejí nosit přes ústa ochrannou roušku.

Zdravotní úřad v Hongkongu oznámil, že zde zemřeli další tři lidé a objevily se čtyři nové případy. Počet obětí tak dosáhl 212 a počet nakažených 1674.

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za nejrizikovější oblasti z pohledu SARS Čínu, Tchaj-wan a Hongkong. Ve světě zemřelo na SARS k dnešnímu dni 526 osob, nakaženo je podle dostupných informací přes 7300 lidí. Epidemie nejvíce sužuje Asii, ale také v Kanadě si vyžádala 23 mrtvých a 149 dalších nemocných. Výskyt SARS v České republice nebyl dosud prokázán. První možný případ nákazy SARS včera ohlásila také africká Nigérie.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Evropané bilancovali kroky proti SARS

Čínské úřady v úterý zveřejnily čísla, která ukazují, že epidemie smrtícího zápalu plic SARS v Číně začala stagnovat: ohlásily osm úmrtí a 138 nových případů,...

K rozšíření SARS stačilo několik letů

Vznik epidemie smrtícího zápalu plic SARS, na nějž už zemřelo 513 lidí a 7100 se jím nakazilo, umožnilo především pár letů, jichž se účastnili nemocní...

SARS začíná trápit i Afriku

Infekční nemoc SARS se poprvé objevila i v Africe. První možný případ SARS na africkém kontinentu totiž v pátek ohlásila Nigérie, kde zemřel v nemocnici...

Výběr článků

Načítám