Hlavní obsah

Rusy zachvátila panika, Ukrajinci u Bachmutu postupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojenští zpravodajové a propagandistické kanály bijí na poplach a hlásí úspěšné ukrajinské protiútoky a průlomy v některých oblastech. Někteří jsou přesvědčení, že protiofenziva ukrajinské armády už začala a že ruským silám u Bachmutu hrozí obklíčení.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský voják odpaluje střelu z granátometu na ruské pozice u obce Kreminna v Luhanské oblasti.

Článek

Například bloger Jevgenij Poddubnyj na sociální síti Telegram napsal, že Kyjev zahájil operaci s cílem obklíčit ruské síly. „Došlo k průlomům ve dvou směrech, naše jednotky se stáhly ze svých pozic,“ upozornil.

Poddubnyj také uvedl, že Ukrajině se podařilo prorazit ruské linie poblíž města Soledar severovýchodně od Bachmutu. „Situace je obtížná,“ konstatoval. Podle Poddubného to vypadá, že se Ukrajinci v příštích 24 hodinách pokusí provést útoky i na jihu Ukrajiny, aby tam vázali ruské jednotky a prolomili ruské obranné linie.

„Všichni vojáci a velitelé vědí, že nás na frontě čeká velký boj. Bude nutné dát nepříteli do zubů,“ napsal dále bloger.

Prolomení ruských pozic na Ukrajině? Moskva zprávy válečných blogerů popírá 

Válka na Ukrajině

Další ruský válečný bloger, Alexander Kots, jeden z nejvýznamnějších ruských válečných zpravodajů a propagandistů, ve čtvrtek večer na Telegramu informoval, že Kyjev svou protiofenzivu už spustil. „Ukrajinské armádní tanky se valí po obchvatu Charkova směrem k hranici s Ruskem… Proč byste měli prolamovat obranu hlava nehlava, když je můžete obejít ze severu? Jak se říká: už to začalo,“ bije na poplach Kots.

Ukrajinci zveřejnili záběry z bojů u BachmutuVideo: Reuters

Dodal, že ukrajinské síly vyvíjí tlak na křídlech u Bachmutu a že se mu „bohužel v některých oblastech daří dobýt místa, která jsme získali po velkém krveprolití“.

Abramsy budou začátkem podzimu

Také americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině píše, že ukrajinským vojákům se zřejmě podařilo na některých místech v Bachmutu prolomit ruské linie. To ale Moskva ve čtvrtek popřela s tím, že má situaci u města „pod kontrolou“.

Podle ISW skutečnost, že Rusko nasadilo na křídlech kolem Bachmutu jednotky „nízké kvality“, může svědčit o tom, že Moskva vzdala snahu o obklíčení ukrajinských sil v této oblasti.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Šéf Pentagonu Lloyd Austin při čtvrtečním slyšení v Senátu.

Americká televize CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele americké armády a západního činitele píše, že Ukrajinci „zahájili přípravné operace před očekávanou protiofenzivou“ tím, že útočí na sklady zbraní nepřítele, velitelská stanoviště a na pozice dělostřelectva. Podle CNN jde o běžný postup prováděný před velkými operacemi.

Americký ministr obrany Lloyd Austin mezitím prohlásil, že Ukrajina dostane tanky Abrams začátkem podzimu. Austin to podle listu Ukrajinska pravda řekl na slyšení v Senátu. „Děláme vše pro urychlení dodávek těchto tanků. Plán je brzký podzim,“ řekl Austin.

Nejhorší možný scénář, u Bachmutu ztrácíme již dobytá území, zuří Prigožin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám