Hlavní obsah

Rumsfeld se obává dalších iráckých útoků

– BAGDÁD

Na jednodenní návštěvu Iráku překvapivě v sobotu přiletěl z Gruzie americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Návštěvu zahájil v severoiráckém Kirkúku, odkud se přesunul do Bagdádu. Pozornost věnoval především bezpečnostní situaci. Listopad byl nejhorším měsícem pro spojenecká vojska, která utrpěla největší ztráty od konce války.

Foto: archiv 1. FC Slovácko

Pohár Trophy s talismanem panenkou Korunkou v dresu slováckých fotbalistů.

Článek

Generál Raymond Odierno, který velí jednotkám severně od Bagdádu, Rumsfeldovi sdělil, že nepotřebuje posily. "Časem budeme určitě schopni plnit úkoly s menším počtem lidí," řekl. Tvrdil také, že intenzivní operace proti členům odboje motivuje Iráčany k větší spolupráci.

Taktéž vrchní velitel Ricardo Sanchez uvedl podle CNN, že útoky na Američany se díky razantním opatřením snížili na polovinu: "Donutili jsme, je aby omezili svoje operace."

Ministr sice řekl, že jde o dobré znamení, které by se však nemělo přeceňovat: "Myslím si, že jde příliš brzo říkat, že jde o trend."Ramadán právě skončil a v některých částech země pršelo."

Také správce Iráku Paul Bremer varoval, že útoky na spojenecká vojska pod americkým velením mohou ještě vzrůst.

Rumsfeld, považovaný za jednoho ze strůjců války, však současně řekl, že Spojené státy v Iráku nezastaví stoupenci svržené vlády ani bývalý prezident Saddám Husajn.

Ministr obrany navštívil zemi v době, kdy irácká prozatímní vládní rada ohlásila, že brzy zřídí tribunál, před nímž se budou soudil válečné zločiny Saddáma Husajna a jeho režimu. Definitivní podoba tribunálu by měla být dojednána v neděli. Pak ji má schválit svým podpisem Paul Bremer

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám