Hlavní obsah

Razie proti islamistům v Pákistánu: zavřené náboženské školy, přes sto zadržených

Islámábád
Aktualizováno

Při velkém zásahu proti zakázaným islamistickým organizacím ve čtvrtek pákistánské úřady uzavřely 182 náboženských škol a zadržely přes 100 lidí. S odkazem na vyjádření pákistánského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Pákistánští policisté

Článek

„Bezpečnostní složky preventivně zadržely 121 lidí,” uvedlo v prohlášení ministerstvo, podle nějž stát převzal do správy také množství náboženských škol, nemocnic a lékařských ambulancí.

Podle agentury Reuters jsou islámské školy v Pákistánu mnohdy zodpovědné za náboženskou radikalizaci mladých lidí. Pro miliony chudých dětí však často bývají jedinou možností, jak dosáhnout vzdělání.

Pákistán zahájil kampaň proti radikálům tento týden. Stalo se tak v důsledku tlaku ze zahraničí, který narostl po bombovém útoku v indické části Kašmíru z půlky února, který zabil 44 indických policistů. K útoku se přihlásilo islamistické povstalecké hnutí Džajše Muhammad, které bojuje proti indické nadvládě a má zázemí v Pákistánu. Dillí obvinilo Islámábád z přímé podpory militantních organizací.

Pákistán jakoukoliv pomoc islamistům popírá a tvrdí, že nynější zásah proti zakázaným organizacím s tlakem Indie a dalších států nesouvisí.

Reklama

Související články

V indickém Kašmíru došlo k dalšímu útoku

Čtyři indičtí vojáci padli v pondělí v přestřelce v indické části Kašmíru, uvedla stanice BBC s odvoláním na indickou policii. V přestřelce zahynul také...

Pákistán předal Indii sestřeleného pilota

Pákistán v pátek propustil ze zajetí a předal na hranici indickým úřadům indického pilota Abhi Nandana Varthamana, kterého zajal poté, co pákistánská armáda...

Výběr článků

Načítám