Hlavní obsah

Při silném zemětřesení v Íránu zemřely desítky lidí

TEHERÁN

Při zemětřesení na západě Íránu zemřelo nejméně 50 lidí a dalších 850 bylo zraněno. Otřesy půdy o síle 4,7 a 6 stupňů Richterovy škály postihly v pátek ráno průmyslová města Borúdžerd a Dorúd v provincii Lúrestán. Zasaženo bylo na 200 vesnic, některé jsou zcela zničené. Počet obětí ještě není definitivní a rychle roste.

Článek

V oblasti jsou přerušeny dodávky elektrického proudu a nefunguje telefonní síť. Potvrdil to dorúdský guvernér. Nemocnice v Borúdžerdu i Dorúdu jsou podle lúrestánského guvernéra plné a nemohou přijímat další zraněné. Přeplněné jsou i další místní nemocnice. Na místo neštěstí směřují záchranářské týmy.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo mezi oběma městy. Tragédii zhoršilo, že zemětřesení  přišlo v noci, kdy lidé spí a otřesy se opakovaly. První hodinu po půlnoci místního času měl sílu 5,1 stupně. Nejsilnější přišel v 5 ráno, záhy následoval další o síle 4,7 stupně.  Celkem se zem otřásla desetkrát. Otřesy vyvolaly velkou paniku, zaznamenali je lidé i v sousední provincii Hamadán.

Irán leží na geologickém zlomu, a silná zemětřesení se na jeho území proto objevují velmi často. V prosinci  2003 zemřelo při zemětřesení, které zničilo starobylý Bám, na 26 000 lidí. [celá zpráva] Další silné zemětřesení na jihu země v listopadu 2004 zabilo na 400 osob. V únoru loňského roku usmrtilo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály 612 osob ve městě Zarand na jihovýchodě země.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Počet obětí íránského zemětřesení roste

Guvernér provincie Kermín Mommamad Alí Karím uvedl, že páteční zemětřesení o síle 6,3 stupňů Richterovy škály, které postihlo v 5:28 místního času jihovýchod...

Výběr článků

Načítám