Hlavní obsah

Prezidentské volby v Gruzii budou v lednu

Právo, ČTK, hor
TBILISI

Mimořádné prezidentské volby se v Gruzii uskuteční 4. ledna příštího roku. Rozhodl o tom v úterý gruzínský parlament na mimořádném zasedání v Tbilisi. Parlament se sešel dva dny poté, co na funkci prezidenta pod tlakem masových protestů rezignoval Eduard Ševardnadze.

Foto: Zdeňka Kalová

Historické postavy z dějin zámku v podání hereckého souboru.

Článek

Jen několik hodin předtím prohlásil gruzínský nejvyšší soud za neplatné parlamentní volby z 2. listopadu, jejichž evidentní zfalšování bylo podnětem k třítýdenním demonstracím Gruzínců. Neplatných je všech 150 mandátů, které byly rozděleny na základě volebních seznamů politických stran. Rozsudek se ale netýká mandátu 85 poslanců zvolených přímou volbou většinovým způsobem.

Na zasedání sněmovny ve složení vzešlém z volem v roce 1999 hlasovalo pro konkrétní datum prezidentských voleb 155 poslanců ze 169 přítomných. Čtrnáct zákonodárců ze zdrželo hlasování, proti nebyl žádný.

"Měli bychom stát bok po boku bez ohledu na národnost, bez ohledu na politické zájmy," řekla poslancům před hlasováním předsedkyně parlamentu a dočasná prezidentka Nino Burdžanadzeová. Současně slíbila, že nové volby, prezidentské i parlamentní, budou "demokratické a spravedlivé".

Předseda Národního hnutí Michail Saakašvili oznámil, že jeho strana spolu s Demokraty Nino Burdžanadzeové a Zuraba Žvaniji utvoří jednotnou kandidátku. Obě strany stály v čele demonstrací za odvolání Eduarda Ševardnadzeho z funkce prezidenta a vypsání nových voleb. Kdo konkrétně bude kandidovat, Saakašvili neupřesnil, ale jeho kolegové z Národního hnutí již v pondělí prohlásili, že kandidátem bude právě on.

Prezident je v Gruzii obyvatelstvem volen na pět let. Od listopadu 1995 stojí podle nové ústavy zároveň v čele vlády a má široké pravomoci. Jeho nejbližším spolupracovníkem je státní ministr. Až do úterka jím byl Avtandil Džorbenadze, ale po zasedání parlamentu podal demisi. "Nejsem člověkem, který mění své zásady a hodnoty. Mám svůj názor na to, co se stalo, a proto jsem se rozhodl rezignovat," prohlásil na tiskové konferenci.

Ozývají se separatisté

Podle řady pozorovatelů držela Gruzie v uplynulých dvanácti letech pohromadě jen díky pevné ruce Ševardnadzeho. Dnes to de facto potvrdil Eduard Kokojev, vůdce autonomní republiky Jižní Osetie, obývané převážně Rusy. Při návštěvě v Moskvě prohlásil, že se jeho republika chce připojit k Ruské federaci. Šéf další autonomní republiky Adžarie Aslan Abašidze zase označil události v Tbilisi za státní převrat. [celá zpráva]

Ivanov mluvil o vměšování

Vměšování "některých zemí" do situace v Gruzii před pádem Ševardnadzeho odsoudil ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. "Je zcela zřejmé, že v případě Gruzie existovaly silné tlaky zvenčí, vměšování do vnitřních záležitostí (Gruzie) v případě některých zemí," řekl na tiskové konferenci po setkání s ministry zahraničí Společenství nezávislých států v Kyjevě.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v pondělí uvedl, že ministr zahraničí Colin Powell Ševardnadzemu přímo neradil, aby rezignoval.

Rusko v reakci na nedělní změny v Gruzii v pondělí prohlásilo, že respektuje územní integritu a celistvost Gruzie.

Reklama

Související témata:

Související články

USA podle DPA rozhodly o pádu Ševardnadzeho

V Gruzii prohrál stárnoucí patriarcha Eduard Ševardnadze nejen s opozičním vůdcem Michailem Saakašvilim. V zákulisí sváděly i USA a Rusko zápas o vliv v malé,...

Autonomní republiky odmítají změny v Gruzii

Jižní Osetie, převážně Rusy obývaná autonomní republika v Gruzii, se chce připojit k Rusku. Prohlásil to v Moskvě její vůdce Eduard Kokojev. Šéf další...

Výběr článků

Načítám