Hlavní obsah

Požáry v jižní Evropě přerostly v katastrofu

ŠPANĚLSKO/PORTUGALSKO

Jižní Evropě se ani letos nevyhnuly ničivé požáry. Nejhorší situace je v Portugalsku, kde lesní porosty hoří už několik dní. V úterý vzplály vysušené lesy i na jihu Španělska a hoří i na jihu Francie. Oheň se úplně vymkl kontrole.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Požár ve španělské provincii Huelva připravil v úterý o život manželský pár. "Překvapily je plameny v jejich automobilu," uvedla tamní policie.

Kvůli šířícímu se ohni muselo být evakuováno na 600 obyvatel z několika obcí. Požár údajně způsobil jeden z obyvatel, který pálil plastový odpad. Další tři požáry jsou hlášeny z Galicie na severozápadě Španělska.

Zničeno už je 10 tisíc hektarů korkových dubů, eukalyptů a křoví. Oheň se vymkl kontrole a rychle se šíří dál a to i přesto, že se ho snaží zvládnout více než 400 hasičů. Pomáhá jim i několik desítek vrtulníků. Jeden z nich se včera navíc zřítil. Pilot byl naštěstí zraněn jen lehce.

Portugalsko trápí žháři

Oheň se nedaří zvládat ani v sousedním Portugalsku, kde teploty každý den překračují 40 stupňů. S několika ohnisky bojuje asi sedm tisíc hasičů, vojáků a dobrovolníků. Nejvíce je postižená jižní provincie Algarve. Dalšími ohroženými distrikty jsou Beja, Porto a také horká pásmo na severu země Santa Comba.

V přírodní rezervaci Serra da Arrabida na 30 kilometrů jižně od Lisabonu, v níž se vyskytují vzácné rostlinné druhy, již od neděle oheň sežehl na tisíc hektarů porostů. V úterý v noci zachvátily plameny rovněž další přírodní rezervaci u města Braga na severu Portugalska.

Lisabon se obává, aby vedra panující již druhý týden situaci ještě nezhoršila, a požádalo o pomoc evropské země. Letadla pro hašení požárů poskytly Řecko, Itálie, Německo, Velká Británie, Francie, Norsko a také Španělsko.

Stejně jako při ničivých požárech v loňském roce je možné, že požáry založili žháři. Jednoho muže policie předevčírem zatkla u Porta. Od začátku roku bylo v Portugalsku zadrženo 24 údajných pyromanů.

Uzavřená dálnice

V jižní Francii v okolí města Nîmes, kde musely být v úterý kvůli požárům uzavřeny dva dálniční úseky, je podle úřadů situace stabilizovaná. Oheň, který mají hasiči pod kontrolou, sežehl 700 hektarů lesa a křovinatých porostů.

Ministr vnitra  Dominique de Villepin uvedl, že požár zřejmě i tady mají na svědomí žháři. "Nejde přehlédnout, že požáry jsou hned vedle dálnice, už jsme zatkli několik lidí a budeme chtít, aby se viník zodpovídal," uvedl Villepin.

Reklama

Související témata:

Související články

Požáry v Portugalsku mají další dvě oběti

Dvě další oběti mají rozsáhlé požáry v centrální části Portugalska, kde oheň již spolykal 8000 ha lesa. Zatímco ve Francii se hasičům postupně daří dostávat...

Portugalsko sužují lesní požáry

Nejméně devět lesních požárů sužuje střední a jižní Portugalsko. S plameny od středy bojují stovky hasičů. Jejich šíření napomáhají vysoké teploty přesahující...

Na jihu Francie hoří lesy

Úplně první lesní požáry na jihu Francie vypukly v sobotu. 1 600 hasičů zasahovalo v regiónu kolem města Marseille, kde oheň zničil již více než 450 hektarů...

Výběr článků

Načítám