Hlavní obsah

Pomoc Horské služby v SR už nebude bezplatná

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Za pomoc Horské záchranné služby na Slovensku se bude od příštího roku platit. Vyplývá to z novely zákona, kterou připravilo slovenské ministerstvo vnitra pro rok 2006. Až do konce letošního roku platí, že asistenci Horské služby hradí jen turista, který nedodržel zákaz vstupu do vysokohorského prostředí nebo na turistické chodníky v zimním období.

Foto: Irena Bucharová
Článek

"U turistů, kteří dodržují všechna pravidla pohybu v horách a něco se jim stane, je ještě letos záchrana zdarma. V příštím roce ale budou i tito lidé muset platit," říká ředitel Horské záchranné služby Vysoké Tatry Jozef Janiga.

Při porušení zákona bude muset podle něj neukázněný turista platit náklady, a navíc pokutu až 10 tisíc korun. Připomíná, že podobná praxe je i v zemích Evropské unie. Zvýší se tím tlak na návštěvníky hor, aby uzavírali úrazové pojištění.

Náklady na jednu akci Horské služby podle Janigy dosahují běžně v průměru 3500 korun, ve vysokohorském terénu je to až deset tisíc a při hledání v lavinách až sto tisíc korun. S placením záchranářům však nesouhlasí například horolezec Peter Hámor.

Ozývá se i kritika

"Nezdá se mi logické, aby lidé platili za tento zásah. Hory jsou součástí Slovenska, takže o tyto lidi by mělo být postaráno stejně jako při silničních nehodách a podobně," namítl pro rádio Twist.

Horský vůdce Peter Gálfy se zase domnívá, že zásah Horské služby při zranění na lehce dostupném turistickém chodníku by se měl proplatit ze zdravotního pojištění. "Horolezci by měli mít připojištění," dodal.

Ve slovenských horách loni zahynulo 29 lidí, z nichž 15 ve Vysokých Tatrách. Mezi oběťmi bylo jedenáct Čechů. "Loňský rok byl velmi nešťastný především pro české turisty.

Do neznámého vysokohorského prostředí vyrazili často bez potřebné výstroje a výzbroje. Mnohdy doslova hazardovali se svými životy," uvedl Janiga. Horská služba v SR má 114 zaměstnanců, z nichž je 94 záchranářů. Její roční rozpočet činí 62,5 mil. Sk, ale služba by potřebovala až 75 miliónů. Podobná organizace v ČR má 108 lidí a rozpočet 123 miliónů Kč.

Kdo může být záchranářem

Uchazeč o práci v Horské službě musí splňovat řadu požadavků včetně středoškolského vzdělání s maturitou. Výborný zdravotní stav prověří zkoušky tělesné zdatnosti, jež jsou také podmínkou. Musí totiž úspěšně absolvovat zkoušky jak z horolezectví, tak z lyžování v těžkém terénu.

Požadavkem je znalost místopisu dané oblasti a rovněž vědomosti ze zdravovědy s tím, že se zájemce zaváže v určité lhůtě vystudovat na zdravotnické škole obor zdravotní záchranář. Požaduje se i řidičský průkaz skupiny B, trvalý pobyt v blízkém okolí příslušné oblasti a bezúhonnost doložená výpisem z rejstříku trestů.

Uvedené předpoklady musí zaměstnanec splňovat po celou dobu působení u Horské služby. Člen Horské služby v Nízkých Tatrách připravuje zraněného lyžaře na transport do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Obnova Tater vyjde na 1,8 mld. korun

Obnova tatranských lesů zničených vichřicí bude stát nejméně 1,8 miliardy slovenských korun. Uvádí to zpráva ministerstva zemědělství, kterou ve středu...

Českým lesníkům ukradli v Tatrách traktor

Skupině českých lesníků z Prahy, kteří přijeli před dvěma týdny pomáhat s kalamitou ve Vysokých Tatrách, ukradli v noci na neděli traktor s doplňkovým...

Turisté na zraněné Tatry nezanevřeli

Ani vichřící poničená příroda, ani záběry vykosených údolí neodradily tisíce turistů před tím, aby prožily přelom roku ve Vysokých Tatrách....

Výběr článků

Načítám