Hlavní obsah

Pákistánská armáda zahájila velkou ofenzívu proti islamistům

Islámábád

Pákistánská armáda v neděli oznámila, že zahájila rozsáhlou operaci proti zahraničním a místním radikálům na severozápadě země u hranice s Afghánistánem. Při leteckých úderech již prý také zabila na 80 extremistů. Operace začala týden po útoku islamistů na letiště v největším pákistánském městě Karáčí.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Letiště v Karáčí po útoku tálibů

Článek

Hlavní vojenské operace probíhají na pákistánském kmenovém území Severní Vazíristán, který je baštou bojovníků afghánského islámského hnutí Tálibán a mezinárodní teroristické sítě Al-Káida. "Dlouho očekávanou" operaci nařídila pákistánská vláda, zdůraznila armáda v prohlášení.

Spojené státy již delší dobu podle agentury AP tlačily Pákistán k tomu, aby zahájil operaci v Severním Vazíristánu, který je jednou z mála oblastí na severozápadě země, kde armáda proti radikálům zatím rázně nezakročila. Zahájení operace znamená podle AP konec politiky Islámábádu, který se v posledním roce snažil dosáhnout ukončení bojů vyjednáváním s radikály.

Armáda neupřesnila, jaké všechny síly a v jakém počtu do operace zapojila. Podle vojenského zdroje citovaného agenturou AFP armáda nasadila současně letectvo, dělostřelectvo, tanky a pozemní jednotky.

Zabit i jeden z útočníků na letiště

Nálety se podle bezpečnostních zdrojů soustředily na odlehlý hornatý region asi 25 kilometrů západně od města Miranšáh, které je hlavním střediskem Severního Vazíristánu. Podle těchto zdrojů již přišlo o život až 100 rebelů.

"Útoky byly provedeny na základě informací o přítomnosti uzbeckých a dalších rebelů v oblasti," uvedl podle AFP nejmenovaný pákistánský činitel. Podle představitele pákistánské rozvědky působícího v Miranšáhu jsou mezi oběťmi uzbečtí bojovníci. Usmrceny byly prý desítky islamistů a osm jejich úkrytů bylo zničeno.

Agentura AP s odvoláním na pákistánské představitele uvedla, že jedním ze zabitých je abú Abdur Rahmán Máni, který se podle předpokladů podílel na organizaci přepadení mezinárodní letiště v Karáčí. Při akci islamistů, k níž se přihlásilo Pákistánské hnutí Tálibán a Islámské hnutí Uzbekistánu (IDU) působící v pákistánských kmenových oblastech, přišlo před týdnem o život 38 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám