Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v květnu už počtvrté v řadě v červených číslech

Zahraniční obchod skončil v květnu schodkem 23,3 miliardy Kč, to je meziročně o 26,4 miliardy Kč horší výsledek. Vliv na to měl především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zahraniční obchod letos vykazuje schodek už čtvrtý měsíc v řadě.

Foto: Angus Mordant, Reuters

Těžba ropy v Texasu

Článek

„Solidní dvouciferný růst vývozu zboží nestačil k tomu, aby se květnová obchodní bilance vymanila z červených čísel. K zápornému výsledku přispěla zejména meziročně výrazně dražší fosilní paliva, na jejichž dovozu je Česká republika silně závislá,” uvedl Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Vývoz meziročně vzrostl o 18,1 procenta na 390,3 miliardy Kč.

Celkový výsledek zahraničního obchodování nepříznivě ovlivnil hlavně obchod s ropou a zemním plynem, který kvůli růstu cen na světových trzích a vyššímu dovezenému množství vykázal meziročně o 26,4 miliardy Kč větší schodek.

O 5,1 miliardy Kč se prohloubil rovněž deficit obchodu se základními kovy a o 2,9 miliardy Kč obchod s rafinovanými ropnými produkty.

Bude ropa za 65 nebo 380 dolarů? Analytici mají pestré scénáře

Ekonomika

Naopak příznivě se na celkovém výsledku projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,9 miliardy Kč a elektřinou o 2,5 miliardy Kč.

V květnu se meziročně o 17,6 miliardy Kč zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy EU, naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 43,5 miliardy Kč.

V lednu až květnu letošního roku vykázala podle ČSÚ obchodní bilance schodek 60,1 miliardy Kč, zatímco ve stejném období loňského roku 2021 skončila přebytkem 85 miliard Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám