Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil deficitem 13,8 miliardy, loni byl v přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod České republiky vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy korun, což byl meziročně o 30,5 miliardy Kč horší výsledek. Negativně se na tom podepsal zejména obchod s ropou a motorovými vozy. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Angus Mordant, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vývoz podle něj meziročně vzrostl o 3,9 procenta na 388,1 miliardy Kč a dovoz o 12,7 procenta na 401,9 miliardy Kč. V meziměsíčním srovnání po sezonním očištění byl vývoz vyšší o 0,3 procenta a dovoz o dvě procenta.

„Vysoký podíl na záporném výsledku obchodní bilance měla meziročně vyšší hodnota dovozu energetických komodit, kterou pozorujeme nepřetržitě již více než rok. Neméně významný byl i meziroční pokles vývozu motorových vozidel a jejich dílů, přičemž jeho hodnota loni v březnu byla historicky nejvyšší," uvedla k březnovým výsledkům obchodování ČR s cizinou ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu Miluše Kavěnová.

Firmy potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, zní z Pražské plynárenské

Válka na Ukrajině

V obchodu s ropou a zemním plynem statistici zaznamenali meziročně o 15,9 miliardy vyšší deficit, důvodem podle nich bylo zdražování na světových trzích. Vedle toho klesl přebytek obchodu s auty o 10,3 miliardy Kč a deficit obchodu se základními kovy se prohloubil o 7,1 miliardy Kč.

Naopak příznivě ovlivnilo obchodní bilanci obchodování s elektřinou a se základními farmaceutickými výrobky. Obchod s elektřinou vykázal meziročně o 8,4 miliardy Kč vyšší přebytek a obchod s farmaceutickými výrobky o 3,7 miliardy nižší schodek.

Statistici doplnili, že bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie se v březnu meziročně zhoršila o jednu miliardu Kč a deficit obchodu se státy mimo Unii se prohloubil o 29,2 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám