Hlavní obsah

Nové případy ptačí chřipky ve Vietnamu, v Číně a v Japonsku

– HANOJ/PEKING/TOKIO

Další případy nákazou ptačí chřipky jsou v pátek hlášeny z Vietnamu a z Číny.V Japonsku plánují vybít 180 tisíc kuřat. Na severu Vietnamu v provincii Bac Giang se potvrdila nákaza u drůbeže. Čtyřiadvacetiletá těhotná žena byla převezena s podezřením na ptačí chřipku do nemocnice.

Článek

Tajemník lidového výboru provincie Nguyen Dang Khoa k případu uvedl: "Dostává se jí péče ve všeobecné nemocnici v Bac Ginag, kde je v izolaci. Vzorky krve byly poslány Národnímu institutu pro hygienu a epidemiologii. Výsledky testů se očekávají ve dvou nebo třech dnech."

Ve třech vesnicích v provincii podle něj do 25 října do čtvrtka uhynulo 6000 ptáků. "Ve všech vzorcích bylo přítomen virus ptačí chřipky," dodal Khoa.

U muže, který tento týden  zemřel v Hanoji, zatím není známo, zda trpěl ptačí  chřipkou. Dělají se další testy. Vietnam je nemocí nejpostiženější, na ptačí chřipku tam zemřel 41 člověk z 91 nakaženého.

Nové ohnisko nemoci v Číně

Čína v pátek potvrdila nové ohnisko ptačí chřipky kmene H5N1 v severovýchodní provincii Liao-ning. Je to čtvrté nové ohnisko za poslední měsíc a osmé v tomto roce. Nemoc tam byla poprvé zaznamenána 26. října. Na šesti drůbežích farmách tam do čtvrtka zahynulo skoro 9000 ptáků. V oblasti nemoci podlehlo též 20 divoce žijících ptáků. Hygienci v oblasti zabili 370 000 kusů drůbeže.

Čína však stále tvrdí, že v zemi na ptačí chřipku nezemřel žádný člověk.

Ptačí chřipka u Tokia

Japonské úřady plánují vybít 180 000 kuřat z 300 0000 na drůbeží farně v prefektuře Ibaraki 90 km  severovýchodně od Tokia. Plánuje Testy na protilátky proti ptačí chřipce u 80 kuřat ukázaly, že přišla do kontaktu s virem, ale přežila. Žádný aktivní virus ptačí chřipky nalezen nebyl.

 Úřady prefektury plánují další testy v oblasti, které by se měly týkat asi 1,23 miliónu kusů drůbeže. V prefektuře Ibaraki bylo dosud zaznamenáno 33 ohnisek nákazy a úřady zde již nechaly vybít asi 1,5 miliónu ptáků. Nakaženi byli kmenem H5N2, který není tak nebezpečný a nepřenáší se na člověka.  

Reklama

Výběr článků

Načítám