Hlavní obsah

Irán: Jaderný program je existenční záležitost

TEHERÁN

Írán začne během šesti měsíců s výstavbou dalšího jaderného reaktoru. V pondělním íránském tisku to potvrdil šéf resortu energetiky Parvíz Fatah.

Článek

Novinkou je stanovení termínu, protože o záměru postavit další dva reaktory informoval Teherán už v únoru. Oba by měly stát v lokalitě Búšéhr na jihu země, kde už pracuje první íránský atomový reaktor.

Írán dal současně najevo, že nezmění nic na svém jaderném programu, který podle něho zaměřil výlučně na mírové účely, na což má stejné právo jako každá země. "Velmi dobře víme, že ustoupit o jediný krok z legitimního práva znamená pro stát ztrátu celé existence," řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v rámci setkání s íránskými velvyslanci.

Moskva vyjádřila nad odmítnutím své nabídky zklamání

Stalo se tak necelých 24 hodin poté, co se Teherán otočil zády k nabídce Moskvy, aby obohacoval uran v ruských zařízeních. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera vyjádřil nad rozhodnutím íránských politických špiček zklamání. "Irán nenabízí naprosto žádnou pomoc těm, kteří chtějí najít mírové způsoby, jak tento problém vyřešit," řekl. Podle ruských médií se nicméně experti obou zemí ještě tento týden znovu sejdou.

Iránským jaderným programem se bude tento týden zabývat Rada bezpečnosti OSN v reakci na skutečnost, že Teherán obnovil aktivity související s obohacováním uranu, čímž nevyhověl žádosti Mezinárodní agentury pro atomovou energii, aby ji přerušil.

Jaderné ambice kritizují už delší dobu západní státy v čele s USA, které Teherán podezírají, že pracuje na vývoji jaderných zbraní. Poté, co ztroskotaly vleklé rozhovory Teheránu s MAAE, USA a EU se pro případ, že Irán obohacování nezastaví, vyslovily pro uvalení ekonomických sankcí.

Reklama

Související články

Írán je ochoten pozastavit obohacování uranu

Írán je ochoten podle úterního vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí na dva roky pozastavit obohacování uranu ve velkém, míní však pokračovat ve výzkumu...

Výběr článků

Načítám