Hlavní obsah

Iráčtí vzbouřenci zabili dva rukojmí, jeden měl italský pas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/ŘÍM

Skupina iráckých vzbouřenců v pondělí oznámila, že zajala a zabila dva cizí špióny. Mělo jít o Turka a Iráčana s italským pasem. Uvedli to na videozáznamu, který obdržela agentura AFP. Smrt jednoho z nich potvrdilo italské ministerstvo zahraničí.

Foto: Kateřina Konečná

Módní přehlídka ve vile

Článek

Italské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v Iráku byl zavražděn irácký podnikatel Ajád Anvár Válí, který měl dvacet let italské občanství. Unesen byl neznámou skupinou ozbrojenců 31. srpna v Bagdádu, kam odjel podpořit své podnikání.

Na minutové nahrávce dva muži před skupinkou maskovaných ozbrojenců přiznávají, že pracovali "pro špionážní služby Turecka, Izraele a Íránu". Nahrávka končí záběrem obou mužů kácejících se pod střelami ze samopalů.

Indonésanky na svobodě

Iráčtí únosci v pondělí propustili dvě Indonésanky, které zadržovali od minulého čtvrtka. Jak oznámila agentura Reuters, ženy byly předány na velvyslanectví Spojených arabských emirátů (SAE) v Bagdádu.  Nejmenovaný diplomat SAE uvedl, že ženy by měl převzít Červený kříž. Z televizních záběrů se zdálo, že ženy v muslimských závojích, jsou v dobrém zdravotním stavu.

Indonésanky pracovaly pro britskou společnost G-Bell. Zajala je irácká militantní organizace Islámská armáda, která za jejich propuštění požadovala, aby Indonésie vydala z vězení muslimského duchovního Abu Bakara Ba´ashyira, který je spojován s teroristickou organizací Jemaah Islamyiah, jež spáchala atentát na Bali. Ba´ashyir ovšem odmítl být propuštěn výměnou za Indonésanky a vyzval únosce, ať ženy propustí.    

Ředitel iráckého ministerstva vědy Támer Abdellatif byl cestou do práce zastřelen i se svou kolegyní. Uvedl to irácký ministr vnitra.

Reklama

Související články

Blair odmítá, že nepomáhá unesnému Britovi

Britský premiér Tony Blair tvrdí, že dělá vše, aby se zachránil život uneseného Kennetha Bigleye. Ve středu v noci uvedl, že pokud se únosci spojí s vládou,...

Výběr článků

Načítám