Hlavní obsah

Husajn žádá po zprávě inspektorů zrušení sankcí

BAGDÁD

Irácký prezident Saddám Husajn se v sobotu obrátil na Radu bezpečnosti OSN s požadavkem zrušit sankce, které jsou vůči Iráku uplatňovány už 12 let. Důvodem jejich úplného zrušení je podle něj fakt, že plněním rezolucí RB OSN zmizely i důvody jejich další platnosti. Odkázal při tom na páteční vystoupení šéfa inspektorů Hanse Blixe před RB OSN.

Článek

"Embargo uvalené na Irák by mělo být v plném rozsahu zrušeno poté, co byly motivy USA odhaleny světu a Irák se podřídil rezolucím Rady bezpečnosti," citovaly ze Saddámova prohlášení agentury. Požaduje se v něm zároveň, aby RB OSN odsoudila Spojené státy a Velkou Británii jako "lháře", zbavila Izrael jeho údajných zbraní hromadného ničení a přinutila ho stáhnout se z "Palestiny a okupovaných arabských území".

Šéf zbrojních inspektorů OSN Hans Blix na pátečním zasedání RB OSN sdělil, že Irák nyní aktivně spolupracuje, avšak vyjádřil zároveň nespokojenost s tím, že Bagdád neposkytl všechny potřebné dokumenty o likvidaci zbraní.

Spojené státy a Velká Británie hodlají dát Bagdádu poslední šanci vyhnout se válečnému konfliktu. Irák musí podle revidovaného návrhu rezoluce těchto mocností do 17. března buď odzbrojit, nebo čelit válce. [celá zpráva]

Irák zničil dalších šest raket Samúd-2

Irák v sobotu navázal na sérii ničení zbraní Samúd-2, které bylo v pátek na den přerušeno. Podle posledních informací mělo být během soboty destruováno až šest raket tohoto typu. Irák tak potvrdil slova zbrojních inspektorů, kteří na pátečním zasedání RB OSN ujišťovali, že spolupráce Iráku v odzbrojování vlastních zdrojů z první od poloviny 90. let bude pokračovat.

"Potvrzujeme, že destrukční operace pokračuje v souladu s dohodnutým harmonogramem," citovaly agentury prohlášení představitele iráckého ministerstva informací Udaje Tajího pro novináře. "Práce na ničení šesti raket Samúd-2 započaly v 9 hodin (07:00 SEČ)," upřesnil Tají.

Den odpočinku byl dohodnut s inspektory

S likvidací raket Samúd-2, jejichž dolet přesahuje 150kilometrový limit povolený OSN, začal Bagdád pod dohledem inspektorů OSN 1. března. Do soboty zničili Iráčané již 34 těchto raket, a to včetně čtyř cvičných střel, dvou jaderných hlavic, jednoho nosiče a pěti pohonných jednotek.

V pátek, který muslimové světí jako den odpočinku, byla však operace přerušena. Tají k tomu uvedl, že se na tom Irák dohodl se zbrojními inspektory. Podle Bagdádu bylo vyrobeno celkem asi sto kusů těchto zbraní. 

Zakázané irácké zbraně prý neexistují

Ani případná válka proti Iráku neumožní získat důkazy o existenci nějakých zakázaných zbraní, protože ty "existují jen v představách některých lidí" mimo Irák. V pátek to prohlásil na půdě OSN irácký velvyslanec při této organizaci v Ženevě Muhammad Dúrí.

"Zbrojní inspektoři (OSN pracující v Iráku) doložili, že žádné takové zbraně nejsou a že opačná tvrzení (Spojených států a Británie) jsou naprosto mylná", zdůraznil Dúrí během zasedání Rady bezpečnosti OSN k iráckému odzbrojování. Reagoval tak na zprávy, které k vývoji odzbrojování Iráku přednesli šéfinspektoři Hans Blix a Muhammad Baradej.

"Zdá se, že možnost agresivní války proti Iráku je stále zřejmější, ať je rozhodnutí, které Rada bezpečnosti přijme, jakékoli," prohlásil irácký diplomat. Přitom se na představitele členských zemí rady obrátil s výzvou, aby neutíkali před svou zodpovědností. "Žádáme tuto vznešenou radu, aby převzala svou odpovědnost. Nepřipusťte, aby došlo k dalšímu zločinu", vyzval Dúrí shromážděné diplomaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Blix: Irák nyní lépe spolupracuje

Spolupráce Iráku se zbrojními inspekcemi OSN se v uplynulých týdnech zlepšila. Konstatoval to ve středu v New Yorku šéf inspektorů Hans Blix, jenž ji označil...

Bush: Husajn neodzbrojuje, jen dělá šarádu

Irácký vůdce Saddám Husajn neodzbrojuje i přes rezoluce OSN a přítomnost přes 200 000 amerických vojáků u hranic jeho země, řekl prezident USA George Bush...

Výběr článků

Načítám