Hlavní obsah

Evropští socialisté kritizují spojení Fica se SNS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/BRATISLAVA

Předsedové Evropské socialistické strany (ESS) a její poslanecké frakce v Evropském parlamentu Poul Nyrup Rasmussen a Martin Schulz napsali v úterý dopis novému slovenskému premiérovi a předsedovi strany Smer-sociální demokracie Robertu Ficovi, němž vyjadřují nejvážnější obavy nad jeho spoluprací s nacionalisty. Fico se ke kritice odmítl vyjádřit.

Článek

"Předseda Směru Robert Fico se ve středu setká ve Štrasburku s představiteli evropských socialistů, vyslechne si jejich názory a stanovisko a následně se k dané situaci vyjádří," řekla v úterý mluvčí Směru Silvia Glendová bez dalších podrobností.

"Považujeme stanoviska přinejmenším jednoho z vašich koaličních partnerů za neslučitelná s jádrem sociálně demokratických hodnot, včetně respektování práv etnických menšin a demokracie," píše se v dopise se zřejmou narážkou na SNS. Dopis současně vyjadřuje roztrpčení Ficových partnerů v Evropské unii nad přehlížením jejich výhrad k volbě vládních spojenců.

Schulz před novináři řekl: "Spojenectví sociálních demokratů s krajně pravicovou, rasistickou a netolerantní stranou je nepřijatelné."

O koalici Směru se SNS a HZDS se má debatovat na příští schůzi vedení  ESS a parlamentní frakce, z debaty mohou vyplynout i návrhy na "příslušná opatření". Někteří socialističtí poslanci v EP v první reakci na Ficovo spojenectví s nacionalisty hovořili o možnosti vyloučit Smer z ESS.

Přizvání "ultranacionalistické" a "xenofobní" SNS do slovenské vlády už v pátek ostře kritizoval šéf nejsilnějšího, konzervativního klubu v EP Hans-Gert Pöttering jako krok škodící zájmům Slovenska.

Unie v minulosti zareagovala na vstup rakouské krajní pravice do vlády "diplomatickými sankcemi" vůči Vídni s dost rozpačitými výsledky.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenské strany podepsaly koaliční smlouvu

Dva týdny trvalo Slovensku ustavit koaliční vládu, která má v parlamentu většinovou podporu. Předsedové stran Směr - sociální demokracie Robert Fico, Slovenské...

Výběr článků

Načítám