Hlavní obsah

Zeman se chová jako hlupák, vzkázaly prezidentovi Pussy Riot

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Členky ruské punkrockové kapely Pussy Riot vrátily českému prezidentovi jeho tvrdé výroky na jejich osobu. V reakci na Zemanovy výroky o ku… uvedly, že se hlava České republiky chová jako typický hlupák, protože neví, o čem mluví. Informoval o tom ve čtvrtek server britského deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová z Pussy Riot

Článek

„Raději by neměl o Pussy mluvit. Neví, kdo Pussy jsou. Na to jsme odbornice my, on ne. My děláme punk, on ne. Choval se jako obyčejný patriarchální hlupák,“ prohlásila Naděžda Tolokonnikovová.

Zeman podle Pussy Riot nechápe, o co v Rusku jde.

Tolokonnikovová společně se svou kolegyní Marijou Aljochinovou tráví tento týden ve Velké Británii, kde mají mimo jiné na programu vystoupení na Cambridgské univerzitě s disidentem ze sovětské éry Vladimirem Bukovským. V rámci své cesty poskytly rozhovor Guardianu, BBC a České televizi.

Prezident Miloš Zeman způsobil před dvěma týdny pozdvižení, když v přímém přenosu v rozhlasových Hovorech z Lán hovořil o tom, že v Rusku nejsou žádní političtí vězni. O Pussy Riot v té souvislosti hovořil jako o pouhých chuligánkách, jejichž texty jsou samá vulgarita. „Je to ku… tam, ku… sem,“ prohlásil Zeman a upozornil, že už slovo pussy znamená v překladu ku…

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Prezident si vybral tu nejkrajnější variantu překladu slova pussy, která přitom angličtinářům ve spojení Pussy Riot ani nepřijde na mysl. Navíc nemluvil pravdu, když uvedl, že texty skupiny se hemží těmito výrazy. Ve skutečnosti toto slovo v písňových textech Pussy Riot vůbec nemají.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Dvě členky Pussy Riot byly v Rusku odsouzeny k dvěma letům vězení za vystoupení v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele. Třetí hudebnici soud zprostil viny.

Kapela v chrámu hrála skladbu Bohorodičko, vyžeň Putina, v níž se opírala nejen do ruského prezidenta Vladimira Putina, ale kritizovala i hlavu ruské pravoslavné církve patriarchu Kirilla jako agenta KGB.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Putin oběma odsouzeným tři měsíce před vypršením jejich trestu a krátce před zimní olympiádou v Soči udělil milost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám