Hlavní obsah

Zatlačily na Nečase špinavé ruce, aby odvolal Pospíšila? ptá se slovenská Pravda

Média v okolních zemích stále probírají odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Shodují se, že jde o test pro Nečasovu vládu, zda skutečně chce bojovat s korupcí. Slovenský list Pravda spekuluje, zda Nečas nepodlehl tlakům zájmových skupin.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

"Zatlačily na Nečase špinavé ruce?" stojí v titulku Pravdy. Podle ní Česká republika čeká na odpověď, zda premiér Petr Nečas mluvil pravdu, když zdůvodnil odvolání Pospíšila jeho neschopností ušetřit v rezortu. Podle listu to může ukázat už to, kdo bude jmenován novou vrchní státní zástupkyní v Praze. V případě, že místo nezíská Bradáčová, padne na Nečase ještě větší stín podezření, že podlehl tlaku zájmových skupin, konstatuje slovenský list.

Podobně se na kauzu dívá rakouský list Der Standard. "Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který patří k nové generaci právníků usilujících o očistu zdiskreditované prokuratury, trvá na nominaci Lenky Bradáčové. Její jmenování bude proto testem nezávislosti českého právního systému," píše pražský zpravodaj rakouského listu.

Lidé nevěří Nečasovu odůvodnění, které se týká odvolání PospíšilaVideo: Novinky

Podezřelá rychlost odvolání

I slovenský list Sme píše, že krok vyvolává otázky, zda je vláda skutečně protikorupční. Premiér vlády, která si do čela svého programu dala boj s korupcí, se zbavil ministra spravedlnosti v době největší korupční kauzy proto, že manažersky nezvládl rezort. Je divné, že v obou vládách Mirka Topolánka Pospíšil funkci manažersky zvládl, poznamenává Sme. Dodává, že zatčení hejtmana a opozičního poslance Davida Ratha s krabicí milionů Čechy nepřesvědčilo, že jde o systémovou změnu v boji proti korupci. Povýšení Lenky Bradáčové, která Ratha dostala do vězení, už je přesvědčit mohlo.

Maďarský server HVG.hu upozorňuje, že český tisk většinou Pospíšilovo odvolání vnímá jako signál ústupu vlády od boje s korupcí. Rychlost ministrova odvolání je podle serveru podezřelá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám