Hlavní obsah

Zástupce tureckého velvyslance požádal ve Švýcarsku o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Zástupce tureckého velvyslance ve Švýcarsku požádal o azyl. Napsal to deník Tages-Anzeiger, podle něhož je rada Volkan Karagoz jedním z několika tureckých diplomatů, kteří požádali švýcarské úřady o azyl, protože se bojí, že na ně dopadnou čistky po protivládním puči z loňského roku.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Podle listu se Karagoz se svou rodinou rozhodl požádat o vízum poté, co byl minulý měsíc povolán do Ankary ke konzultacím.

Švýcarské úřady to nepotvrdily. Uvedly však, že od loňského nepodařeného pokusu o převrat v Turecku požádalo v alpské zemi o azyl 408 tureckých občanů včetně několika osob s diplomatickými pasy.

Turecké úřady po pokusu o puč loni v červenci zatkly nebo propustily z práce desítky tisíc lidí podezřelých ze sympatií k  Fethullahovi Gülenovi. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje tohoto duchovního, který žije v exilu v USA, za strůjce převratu. Gülen to popírá.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Reklama

Související články

V Turecku začal největší proces s pučisty

Ve věznici Sincan u Ankary začal v úterý za přísných bezpečnostních opatření dosud největší proces s osobami podezřelými z podílu na nezdařeném pokusu o státní...

V Německu se to hemží tureckými agenty

Turecké tajné služby před dubnovým referendem o zásadním posílení pravomocí tureckého prezidenta Recepa Erdogana usilovně pracují na ovlivnění početné turecké...

Výběr článků

Načítám