Hlavní obsah

Za masakrem v Paříži stojí Islámský stát, tvrdí odborník

– Paříž • Aktualizováno

Brutální útok v redakci satirického magazínu Charlie Hebdo v Paříži sponzorovalo radikální hnutí Islámský stát (IS) ovládající části Iráku a Sýrie. Alespoň to tvrdí francouzský expert na radikální islám při Institutu politických studií v Paříži. Rozhlas IS ve čtvrtek označil pachatele útoku za hrdiny.

Foto: Handout via Reuters TV, Reuters

Útočníci před redakcí Charlie Hebdo v Paříži

Článek

„Není možné, aby operace takové rozsahu nebyla sponzorována Daíšem (arabský akronym předchozího názvu Islámského státu),“ řekl Jean-Pierre Filiu agentuře AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj existuje spojovatel mezi jedním z podezřelých a Islámským státem. Chérif Koucachi, jeden z bratrů, kteří měli spáchat masakr v Paříži, byl v minulosti odsouzen za rekrutování dobrovolníků pro radikální organizaci Al-Káida v Iráku.

Podle Filiua byl Koucachi součástí buňky v pařížské severovýchodní oblasti Butte-Chaumont, z níž vzešel i francouzský džihádista tuniského původu Boubaker el-Hakim, který před dvěma lety zavraždil dva tuniské politiky a je členem Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hledaní teroristi na útěku přepadli benzínovou pumpu u Vauciennes Video: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Place de la République v Paříži uctili minutou ticha oběti útokuVideo: Reuters

K útoku v Paříži se zatím nikdo nepřihlásil a ozvaly se hlasy, že se stejně jako předchozí teroristické útoky ve Francii jedná spíše o akci „osamělých vlků“. Filiua tvrdí, že tentokrát je to jiné. „Je jisté, že Islámský stát situaci bedlivě sleduje a čeká, jak to skončí. Jsem si jist, že už je připraveno video, v němž se hlásí k odpovědnosti,“ uvedl.

Islámský stát označil útočníky za hrdiny. „Hrdinní bojovníci džihádu zabili 12 novinářů (sic!) pracujících pro noviny Charlie Hebdo a zranili více než deset dalších, aby pomstili proroka Mohameda,” pochválila stanice Islámského státu.

Útok v Paříži si vyžádal dvanáct mrtvých, policie je podezřelým bratrům Chérifovi a Saifovi Koucachiovým v patách v oblasti vzdálené zhruba 60 kilometrů severovýchodně od hlavního města. [celá zpráva]

Někteří experti se domnívají, že útočníci museli podstoupit vojensky výcvik, protože jednali s profesionální chladnokrevností. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Francie odhaduje, že v řadách Islámského státu bojuje několik set jejích občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám