Hlavní obsah

WikiLeaks se zaměří na východ

Právo, sw

Především na Rusko a Čínu se hodlá zaměřit internetový server WikiLeaks.org, který dosud vyvolával rozporuplné reakce zveřejňováním tajných dokumentů Pentagonu o válce v Iráku a v Afghánistánu. Představitel stránek Kristin Hraffnson to řekl ruskému deníku Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle něj se WikiLeaks v blízké době chystá publikovat ještě 15 tisíc tajných dokumentů o válce v Afghánistánu a pak se zaměří na shromažďování a zveřejňování tajných informací o Rusku a Číně. Hraffnson prohlásil, že „ruští čtenáři se dozvědí mnoho nového o své zemi“.

Představitel serveru řekl, že „Čína už reagovala“, nevysvětlil však, co konkrétně tím myslel. Ruský tisk připomněl, že čínští disidenti již ohlásili plán na vznik serveru inspirovaného WikiLeaks, který by se měl zaměřit na porušování lidských práv ve své zemi.

Na nedávné zveřejnění dokumentů z války v Iráku už reagovala i čínská média. List China Daily napsal, že informace obsažené v dokumentech výrazně poškodily důvěryhodnost USA, které si pracně budují pověst světového ochránce lidských práv. Z nich mimo jiné vyplývá, že armáda USA se nesnažila zabránit mučení, kterého se na iráckých vězních dopouštěly irácké vládní síly.

Reklama

Související témata:

Související články

WikiLeaks zveřejní tajné zprávy z Iráku

Server WikiLeaks hodlá zveřejnit tajná polní hlášení amerických vojáků z irácké války. Jejich počet bude ještě mnohem větší než v případě zpravodajství...

Výběr článků

Načítám