Hlavní obsah

Vrtulníky a ostřelovači. Erdogan chce v Německu otevřít mešitu

Novinky, Stanislav Dvořák

Turecký prezident Recep Erdogan je na návštěvě Německa. V Berlíně kvůli tomu na střechách číhají ostřelovači a ve vzduchu poletují policejní vrtulníky. Tisíce členů ozbrojených složek jsou v pohotovosti, popisuje německý server Focus.

Foto: Reuters

Recep Erdogan a Angela Merkelová

Článek

Vztahy Turecka a Německa se velmi zhoršily. Erdogan omezuje demokracii, zavírá kritiky a politické protivníky. Za mřížemi je i několik německých občanů. V pátek  Erdogan jedná mimo jiné s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Turecké hospodářství šlo dolů a prezident potřebuje německé peníze, ale jasně dává najevo, co je pro něj důležité - hned v sobotu jde otevřít novou mešitu v Kolíně nad Rýnem.

„Ten muž ví, jak se u svých hostitelů udělat neoblíbeným,“ dodal ironicky Gabor Steingart v článku na serveru Focus.

Turecko navíc chce, aby Němci vydali novináře Cana Dündara, který žije v Berlíně. Německá vláda to považuje za další provokaci.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Angela Merkelová

Slavnostní večeře se chystá v zámku Bellevue, kde uvítají asi 100 hostů, kancléřka však nedorazí. Řada politiků v Německu se domnívá, že pořádat večírky vůbec není vhodné a kontroverzní Erdogan si pozvání ani nezaslouží. Na večeři nepřijde např. šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, aby se nestal součástí Erdoganovy propagandy. Nedorazí předsedové Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck, ale účast paradoxně neodmítnul kritik Erdogana Cem Özdemir. Prý chce dát najevo, že opozice je pevnou a nezbytnou součástí demokracie.

Neúčast Merkelové na státních večeřích není neobvyklá. V minulosti kancléřka uvedla, že se státních banketů bude účastnit jen v případě návštěv mimořádného významu, uvedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Reklama

Související články

Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

Turecko zdvojnásobilo cla na dovoz některých produktů ze Spojených států. Podle Ankary jde o reakci na „úkladné útoky“ USA na tureckou ekonomiku. Nová cla se...

Erdogan hrozí Američanům bojkotem iPhonů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v úterý ostře pustil do USA. Na pozadí dramatického poklesu turecké liry pohrozil, že by 80 miliónů Turků mohlo začít...

Merkelová nepůjde na večeři s Erdoganem

Německá kancléřka Angela Merkelová se podle informací magazínu Spiegel nezúčastní státní večeře, kterou v pátek pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa...

Výběr článků

Načítám