Hlavní obsah

Přehlídka v Moskvě byla nezvykle krátká. A bez tanků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U příležitosti oslav Dne vítězství se v úterý dopoledne konala na Rudém náměstí v Moskvě tradiční vojenská přehlídka, která byla nezvykle krátká a neobjevily se na ní žádné tanky kromě historického T-34. Ruský prezident Vladimir Putin pronesl projev, kde mluvil o tom, že Rusko opět čelí válce, i když ji samo zahájilo.

Živě: Den vítězství v RuskuVideo: Reuters

 
Článek

Den vítězství je klíčovým výročím pro prezidenta Putina, který často připomíná bojového ducha a oběti, které pomohly Sovětskému svazu porazit nacistické Německo ve druhé světové válce. Snaží se tím v Rusech podnítit pocit vlastenectví.

Putin se v krátkém projevu věnoval především válce na Ukrajině, přičemž z Ruska, které válku vyvolalo, dělal oběť: „Dnes se civilizace opět nalézá na přelomové hranici. Proti naší vlasti se vede skutečná válka, ale my si zajistíme svou bezpečnost.“

Putin ocenil příslušníky speciální vojenské operace, jak se v Rusku nazývá válka na Ukrajině, kteří bojují v první linii, zásobují frontu a zachraňují raněné.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruští vojáci se chystají na přehlídku

„Nic není důležitější než vaše vojenská práce. Na vás závisí naše bezpečnost a budoucnost. Chráníte Rusko,“ řekl uvedl Putin s tím, že Rusko čelí útoku a musí se bránit, i když ono vtrhlo na Ukrajinu.

Podle Putina je válka snahou „změnit výsledky druhé světové války a zničit základy bezpečnostních struktur světa“. Ruský prezident použil dokonce slovo revanš. „Vidíme, jak v mnoha zemích strhávají památníky a budují kult nacistů,“ podotkl.

Zmínil i Ukrajinu. „Katastrofou ukrajinského lidu je, že je rukojmím zločinného režimu, nástrojem západních pánů v jejích bezohledných ziskuchtivých plánech,“ dodal s tím, že oni muži chtějí diktovat a vnucovat národům svoji vůli, vnucovat jim své názory a dostávat je pod tlak.

Putin zdůraznil, že se porážky nacismu účastnily i další národy SSSR.

„Jsem přesvědčen, že zkušenost solidarity a partnerství během let boje proti společné hrozbě je oporou právě teď, kdy svět směřuje k multipolaritě,“ uvedl, přitom podíl dalších spojenců na porážce nacistického Německa zcela pominul.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Vojáci se připravují na přehlídku

Krátká přehlídka bez tanků

Přehlídka byla mimořádně krátká, i s Putinovým projevem zabrala něco přes 45 minut, i když dřív trvala i dvě hodiny.

Nejenže se jí neúčastnilo letectvo, ale chyběla i těžká pásová technika. Představil se jen historický tank T-34. 

K vidění byla jen lehká vozidla 4×4 Tigr-M v různých verzích, obrněný transportér Bumerang a raketové komplexy - jaderný Jars, taktický Iskander a protivzdušný S-400 Triumf.

Přítomni nebyli téměř žádní hosté ze zahraničí, i když v Moskvě nechyběl Alexandr Lukašenko. I další zahraniční hosti byli pouze lídři postsovětských zemí Arménie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu.

Vedle Putina byl na Rudém náměstí i premiér Michail Mišustin a ministr obrany Sergej Šojgu.

V nejméně šesti ruských oblastech byly letošní oslavy zcela zrušeny kvůli obavám, že by se mohly stát terčem ukrajinských útoků. Zrušena byla letos také tradiční součást oslav Dne vítězství, pochod Nesmrtelného pluku.

Při něm lidé nesou portréty svých příbuzných, veteránů z druhé světové války. Úřady se obávaly, že by lidé nesli portréty těch, co zemřeli při nynější invazi.

Rusko má víc lidí i techniky. Cokoli se Ukrajincům povede, bude ohromný úspěch

Zbytečná válka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám