Hlavní obsah

Vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je nepřijatelné, varoval Putin Merkelovou

Novinky, jem
Moskva/Berlín

Ruský prezident Vladimir Putin o napjaté situaci v Bělorusku telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Řekl jí, že Rusko považuje vnější vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska za nepřijatelné.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jakékoliv cizí vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je pro Moskvu nepřijatelné, neboť vede k eskalaci krize,” cituje agentura TASS postoj Kremlu.

O vměšování cizí moci do záležitostí Běloruska hovořil běloruský prezident Alexandr Lukašenko už o víkendu. V sobotu i v neděli telefonoval s Putinem, který mu přislíbil vojenskou pomoc na základě smluv o kolektivní obraně, bude-li to potřeba.

Putin slíbil Lukašenkovi vojenskou pomoc

Evropa

Německá kancléřka, která podle TASSu rozhovor s Putinem iniciovala, přesto vznáší požadavky. Lukašenkova vláda se podle ní musí zříci násilí vůči mírumilovným demonstrantům a zahájit s opozicí celonárodní dialog, uvedl mluvčí kancléřky.

„Kancléřka zdůraznila, že běloruská vláda se musí vyvarovat násilí vůči mírumilovným demonstrantům, okamžitě propustit politické vězně a zahájit celonárodní dialog s opozicí a společností s cílem překonat současnou krizi,” uvedl podle ČTK v prohlášení mluvčí kancléřky Steffen Seibert.

Nepokoje v Bělorusku

Podle volební komise se ziskem více než 80 procent hlasů v nedávných běloruských prezidentských volbách po šesté za sebou zvítězil Alexandr Lukašenko. Výsledky voleb ale odmítla uznat opozice v čele s poraženou prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám