Hlavní obsah

V Katalánsku začaly regionální volby, vyhrát mohou separatisté

Barcelona
Aktualizováno

V Katalánsku na severovýchodě Španělska se v neděli ráno otevřely volební místnosti pro předčasné regionální volby. Očekává se vítězství separatistických stran, které usilují o vypsání referenda o nezávislosti regionu na Španělsku. Hlasování skončí ve 20:00 SELČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Katalánsku začaly regionální volbyVideo: Reuters

 
Článek

"Tyto volby jsou nejdůležitější od návratu Španělska k demokracii," řekl katalánský premiér Artur Mas deníku El Mundo.

Masova liberální strana Konvergence a jednota (CiU) se spojila se svým levicovým rivalem Republikánskou levicí Katalánska (ERC) a vytvořily volební koalici Společně pro Ano. Za společný cíl, tedy odtržení Katalánska od Španělska, jsou s nimi ochotni bojovat také politici z levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP). Dohromady by tyto strany mohly dát podle průzkumů veřejného mínění 68 až 70 mandátů v 135členném regionálním parlamentu.

Jako referendum o nezávislosti hospodářsky vyspělého Katalánska volby chápe také značná část z 5,5 oprávněných voličů. Mas by chtěl v případě vítězství po osmnáctiměsíčním přechodném období samostatnost regionu vyhlásit v roce 2017. Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky.

Reklama

Související články

Katalánci nezávazně hlasují o osamostatnění

V Katalánsku se v neděli koná neoficiální a nezávazné hlasování o nezávislosti této španělské provincie. Probíhá i přesto, že ústavní soud v Madridu hlasování...

Výběr článků

Načítám