Hlavní obsah

USA posílají do Černého moře torpédoborec, do Polska bojové F-16

Washington/Varšava
Aktualizováno

Hned dvou vojenských cvičení v blízkosti ukrajinských hranic se zúčastní američtí vojáci. Kvůli manévrům s námořnictvy Bulharska a Rumunska míří do Černého moře raketový torpédoborec Truxtun, zatímco do Polska vyšlou USA dvanáct bojových letounů F-16. Společné cvičení má podle polských médií začít po neděli.

Foto: U.S. Navy/Petty Officer 3rd Class Deven B. King/Handout, Reuters

Raketový torpédoborec USS Truxtun

Článek

"Operace torpédoborce Truxtun v Černém moři byly připraveny dlouho před jeho vyplutím z USA," uvedl Pentagon. Truxtun patří do třídy amerických torpédoborců Arleigh Burke, které jsou vybaveny zbraňovým systémem Aegis určeným k obraně proti balistickým raketám středního doletu. Jsou určeny pro protilodní, protiponorkový i protiletadlový boj.

Loď ve čtvrtek podle serveru Romania Insider vyrazila z přístaviště NATO na Krétě, kde působila jako součást skupiny letadlových lodí USA, které byly vypraveny ze Spojených států v polovině února.

Americká loď odplouvá z přístavu

Americký torpédoborec s asi 300člennou posádkou by se měl od soboty do pondělka zdržovat v přístavu Konstanca. Ten se nachází naproti ukrajinskému Krymskému poloostrovu, kde převzaly kontrolu ruské síly a samospráva jednostranně vyhlásila odštěpení od Ukrajiny a připojení k Rusku. [celá zpráva]

Do Polska míří letka F-16

V pondělí by pak mělo začít společné cvičení USA a Polska. Pentagon uvedl, že hodlá posílit součinnost s Polskem a pobaltskými státy během krize v sousední Ukrajině.

Podle listu Rzeczpospolita má spolu s dvanácti bojovými letouny F-16 na letiště u Poznaně přiletět i jednotka 300 amerických vojáků. Zprávu potvrdil polský ministr obrany Tomasz Siemoniak.

Foto: Profimedia.cz

Americká bojová letadla F-16 Fighting Falcon

Do Litvy vyslali F-15

Také v Litvě už přistálo šest amerických letounů F-15 a dva vzdušné tankery, uvedla polská zpravodajská televize TVN 24. Připomněla, že alianční misi, starající se o vzdušnou ochranu pobaltských států bez vlastních stíhaček, až dosud tvořily čtyři letouny z členských států NATO. Ty se při plnění mise pravidelně střídaly. Nyní se USA rozhodly své spojence posílit. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

F-15E Strike Eagle

Foto: Novinky

.

Reklama

Související články

Mise pozorovatelů OBSE se na Krym nedostala

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde mají provést inspekci...

Výběr článků

Načítám