Hlavní obsah

USA pohrozily Ukrajině sankcemi, Janukovyč slíbil jednání s opozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na Ukrajině pokračují protivládní demonstrace a srážky protestujících s policií. Nepokoje trvají navzdory prohlášení, že prezident Viktor Janukovyč chce jednat s opozicí. Spojené státy pohrozily, že proti Ukrajině zavedou sankce, budou-li tvrdé policejní zásahy pokračovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Kyjevě se během noci zvrtla v násilnostiVideo: Reuters

 
Článek

Šarvátky demonstrantů s policií v hlavním městě Kyjevě pokračovaly v noci na pondělí i ráno. Nedělní konfrontace se podle místních médií změnila v „poziční válku“, v níž ani v nočních hodinách nechyběly gumové projektily, vodní děla nebo obušky.

Průjezd středem města blokují vraky shořelých autobusů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Demonstranti v Kyjevě

Podle úřadů bylo při víkendových střetech zraněno víc než sto osob, z toho 70 policistů. K ošetření do nemocnice bylo převezeno 49 policistů a téměř 40 demonstrantů. Podle zprávy ministerstva vnitra ošetřili lékaři několik zlomenin a otřesů mozku, řada lidí měla dýchací potíže po zásahu slzným plynem. Zraněno bylo i pět novinářů.

Útočníci zničili čtyři policejní autobusy a dvě další policejní vozidla. Za účast v masových nepokojích bylo zadrženo dvacet lidí, které policie umístila do vyšetřovací vazby. Mezi zatčenými je údajně i štáb rozhlasové stanice Rádio Svoboda.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Vraky shořelých vozidel v Kyjevě

Janukovyč chce jednat

Ukrajinská veřejnost i politika je hluboce rozdělena od chvíle, kdy prezident Janukovyč loni v listopadu odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a dal přednost těsnější spolupráci s Ruskem. Protesty v ulicích Kyjeva od té doby neutichají.

Janukovyč ale podle opozice v neděli slíbil, že vytvoří komisi, v níž zástupci prezidenta, vlády a opozice budou hledat řešení současné politické krize.

K ukončení násilností a zmírnění situace vyzvaly Kyjev i USA, které už minulý týden varovaly, že by mohly zavést sankce. To v neděli zopakoval Bílý dům.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

"Zvýšení napětí na Ukrajině je přímým důsledkem neschopnosti vlády přiznat legitimní požadavky svých obyvatel. Spojené státy v reakci na použití násilí (v Kyjevě) dál zvažují dodatečná opatření, a to včetně sankcí," citovala agentura AFP mluvčí Rady národní bezpečnosti amerického prezidenta Caitlin Haydenová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám