Hlavní obsah

Uprchlíky posílejme zpět, odkud přišli, shodl se Sobotka s Cameronem

Novinky, Barbora Zpěváčková (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pátek setkal v Bratislavě se svým britským protějškem Davidem Cameronem, tématem jejich hovoru byla mimo jiné současná migrační krize. Sobotka po schůzi novinářům řekl, že na ni s Cameronem mají podobný názor. Kvóty pro uprchlíky nejsou řešením, imigranty chtějí posílat zpět do zemí, odkud pocházejí.

Foto: Jan Koller, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a britský předseda vlády David Cameron (vpředu vlevo) se sešli 19. června v Bratislavě.

Článek

„S Velkou Británií máme podobné postoje. Premiér Cameron potvrdil, že kvóty nejsou řešením migrační krize. Čím více času se budeme bavit o kvótách, tím méně času nám zbyde na diskusi o opatřeních, která mohou pomoci migrační krizi zastavit,“ sdělil Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka se s Cameronem shodl na tom, že řešením je stabilizovat situaci v Libyi, dohodnout se s jednotlivými africkými zeměmi a zajistit takový systém, aby i ti uprchlíci, kteří do Evropy přijdou a na základě zákonů nezískají azyl, mohli být vráceni do zemí původu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovenský premiér Fico a jeho britský protějšek Cameron na schůzce v BratislavěVideo: Reuters

„To je pravděpodobně jediný systém, který je schopen v nějakém čase ten migrační tok rozrušit a snížit atraktivitu pro lidi, kteří se rozhodnou takovýmto způsobem do Evropy dostat,“ komentoval český premiér.

Sobotka dodal, že to rozhodně nebude jednoduché a nebude to otázka týdnů nebo měsíců, ale možná roku dvou tvrdé práce a diplomatického úsilí. „Bude to také vyžadovat ekonomickou aktivitu od zemí EU,“ zdůraznil.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Premiéři zemí V4 a francouzský prezident Francois Hollande

Česká republika je podle Sobotky připravena v rámci záchranných operací ve Středozemním moři nabídnout experty a přímé finanční příspěvky, ať už na posílení hranic nebo z hlediska vybudování středisek pro uprchlíky v severní Africe.

Sobotka: Velká Británie by měla v EU zůstat

Kromě migrační krize Cameron se Sobotkou řešil vztah Velké Británie a Evropské unie. Britský ministerský předseda, který chce v roce 2017 vypsat referendum o setrvání Velké Británie v EU, má v plánu sejít se se zástupci všech členských zemí a vysvětlit jim své stanovisko.

„Britský premiér zahajuje jednání o tom, jak upravit vztahy mezi Velkou Británií a EU. Jsou oblasti, kde ČR nemá problém. Týká se to například dobudování vnitřního trhu, aby v rámci EU fungoval bez bariér,” vysvětlil Sobotka.

Některá témata jsou však pro Čechy citlivější, především se to týká podmínek pro lidi z Evropy, kteří do Británie přijdou žít a pracovat. „Premiér Cameron chce navrhnout úpravy britského sociálního systému tak, aby nepovzbuzoval migraci do Velké Británie,” sdělil šéf sociálních demokratů.

„Postoj ČR je ale takový, že my si přejeme, aby Velká Británie v EU zůstala. Čeká nás však složitá debata,” komentoval Sobotka, podle kterého je důležité, aby se Evropanům dostávalo stejného a spravedlivého zacházení ve všech členských zemích. „Počkáme ještě na konkrétní návrhy,” uzavřel Sobotka s tím, že nechce, aby zvláštní dohoda mezi Velkou Británií a EU byla signálem k nějaké dezintegraci Evropské unie.

Anketa

Souhlasíte, aby evropské státy posílaly uprchlíky zpět?
ano
98 %
ne
2 %
Celkem hlasovalo 18529 čtenářů.

Reklama

Související články

Ve světě je rekordních 60 miliónů migrantů

Na rekordních téměř 60 miliónů vystoupal v loňském roce počet běženců ve světě. Ve čtvrtek to oznámil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)....

Výběr článků

Načítám